torstai 28. huhtikuuta 2011

Yrttinen kukonpoika

Tampereelle avatusta Lähiruokapuoti Lempistä saa kauan himoitsemiani Viskilän tilan Kukonharjan Kukonpoikia. Kukonpojissahan yhdistyy monta mukavaa asiaa.

Kerrankin lintujen elinoloista ei ole naputtamista, sillä kukonpojat saavat syödä Viskilän tilan itse kasvattamaa viljaa, tepastella turpeella ja oljilla, ja kesällä vielä ulkoillakin. Omissa silmissäni plussaa on myös, että kukonpojat ovat lähiruokaa ja marinoimattomia.

Koska vegetaristia minusta ei taida ihan heti tulla, on lihan tuotannon eettisyys asia, joka säännöllisesti askarruttaa mieltäni. Kaupasta olen jo vuosia ostanut vain vapaiden kanojen munia, mutta muuten tavallisille kuluttajille ei ole vaihtoehtoja tarjolla lähimarketeissa. Siksi yleistyvät lähiruokapuodit ja tilamyymälät saavatkin Tuulihattutornin asukkaat liputtamaan laatulihan puolesta.

Kotimaisen luomu- ja vapaana kasvatetun lihan tuotantoa kannattaa vaalia. Vastuullinen kuluttaminen tarkoittaa kiperiä arvovalintoja myös lihan osalta. Mielestäni on hämmentävää, kuinka samat laatutietoiset suomalaiset käyvät sienessä, marjassa ja kalastavat, mutta lihalta ja munilta ei kaivata minimivaatimuksia parempaa. Miksi ei? Takuulla se juhannuskokolla paistettava grillimakkarakin maistuisi paremmalta, jos possuista pidettäisiin hyvää huolta.


Yrttinen kukonpoika
(neljälle)

n. 1kg kukonpoikaa
1 sitruuna
3 rosmariinin oksaa
2 rkl hienonnettua tuoretta timjamia
2 rkl hienonnettua persiljaa
3 tl merisuolaa
1 tl mustapippuria myllystä
4 rkl rypsiöljyä

Pese sitruuna hyvin kuumalla vedellä. Huuhtele kukonpoika ja taputtele se kuivaksi talouspaperilla. Paloittele sitruuna. Ripottele teelusikallinen suolaa linnun sisään. Sullo sitruunan palat ja kaksi rosmariinin oksaa lintuun ja solmi sen koivet yhteen esimerkiksi langalla.

Hienonna loput yrtit ja lisää pieneen kulhoon niiden kaveriksi suola, pippuri ja öljy. Hiero yrttitahna linnun pintaan. Laita lintu uunivuokaan ja paista 200 asteessa noin tunti.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti