keskiviikko 4. toukokuuta 2011

Lammaskebab ja nuukuusviikko

Tämä viikko on valtakunnallisesti omistettu nuukuudelle. Idea on varsin mainio, sillä kaikilla suomalaisilla ei tunnu olevan enää selvää näkemystä kohtuullisesta ja järkevästä kuluttamisesta. Tämä saattaa ilmetä monin tavoin. Ruoan tähteitä ei osata käyttää seuraavan päivän ruokaan, jolloin jätemäärä kasvaa moninkertaiseksi. Tai kulutetaan valtavat määrät prosessoitua ruokaa, jotka ovat kalliita, yksilöpakattuja ja ravintoarvoiltaan usein varsin heikkoja.

MTV3:lla onkin sopivasti menossa BBC:n Ekonominen Gastronomia -sarja, joka pyrkii järkeistämään brittien kulutustottumuksia ja samalla opettaa laittamaan maittavaa arkiruokaa. Bongasin sieltä kivan ohjeen kotitekoisiin kebabeihin. Suomessa lammas ei valitettavasti ole yhtä edullista kuin Britanniassa, joten ahkerampi nuukailija voi vaihtaa ohjeen karitsan vaikka savutofuun.


Lammaskebabit
(neljälle)

n.400g karitsan paahtopaistia
0,5 tl jeeraa
1 valkosipulin kynsi murskattuna
(maun mukaan yrttejä)
1 rkl oliiviöljyä
suolaa

jogurttikastike:
150g turkkilaista jogurttia
1 rkl tahinia
kourallinen tuoretta minttua silputtuna
2 rkl neitsytoliiviöljyä
2 valkosipulin kynttä murskattuna
suolaa

leiväksi:
4 rullarieskoja, pitaleipiä tai flatbreadejä

lisukkeeksi:
200g varhaiskaalia raastettuna
chilikastiketta
2 tomaattia siivutettuina
1/2 punasipuli siivuina
suolakurkkusiivuja
säilöttyjä peppadew-paprikoita tai jalapenosiivuja
1/2 sitruunan mehu

Paloittele ja mausta liha. Anna sen marinoitua pari tuntia. Sekoita jogurttikastikkeen ainekset keskenään. Silppua valmiiksi lisukekasvikset.

Paahda liha kuumalla parilapannulla molemmin puolin, kunnes se on sisältä roseeta. Siivuta liha leikkuulaudalla ja jätä folion alle lämpimään odottamaan tarjoilua.

Ota puhdas paistinpannu ja lämmitä leivät kuivassa pannussa molemmin puolin. Täytä kukin leipä aloittaen jogurttikastikkeesta ja chilikastikkeesta, sitten lisää kasvikset ja viimeiseksi lihasiivut. Purista päälle tilkka sitruunamehua. Rullaa ja nauti.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti