sunnuntai 15. toukokuuta 2011

Broileri-kuskussalaatti porkkanavinaigrettella

Illan jääkiekkopeliin oli hyvä valmistautua ruokaisan salaatin voimin. Keittokirjapinosta löytyi Karolina Sparringin Kunnon Salaatti!, jonka yhtä kuskussalaattiohjetta tuli kokeiltua hieman muunneltuna. Toinen inspiraation lähde oli tämä broilerikuskus, josta kaappasin marinadiohjeen.

Yhdistelmä oli erittäin hyvä ja broileri komppasi kivasti salaatin kanssa. Itse olen aina ollut hieman kriittinen kuskuksen suhteen, mutta se näköjään johtuukin vain siitä, että olen saanut mautonta ja maustamatonta versiota ravintoloissa. Hyvin maustettu kuskus oli ilo silmälle ja suulle.


Broileri-kuskussalaatti porkkanavinaigrettella
(neljälle)

broileri:
4 maustamatonta broilerin rintafilettä
yhden appelsiinin mehu
1 dl hunajaa
1 rkl rypsiöljyä
1 tl inkivääriä
1 tl rosmariinia
2 rkl kanafondia
oliiviöljyä paistoon

porkkanavinaigrette:
2 porkkanaa
1 dl keitinvettä
1 rkl rakuunaa
1/2 dl hunaja-omenaviinietikkaa
1 rkl hunajaa
1,5 dl oliiviöljyä
mustapippuria myllystä

kuskus:
1 valkosipulinkynsi
1 rkl oliiviöljyä
1 rkl kurkumaa
2,5 dl vettä
1/2 rkl kasvisfondia
250 g kuskusryynejä

krutongit:
3 paksua siivua maalaisleipää
oliiviöljyä
sormisuolaa
pippuria myllystä

salaattiin:
1 ruukku salaattia
1/2 kurkku
1/2 punasipuli
4 öljyssä marinoitua artisokan sydäntä
12 kirsikkatomaattia
1 avokado
1 varsisellerin varsi

Sekoita broilerin marinadiaineet keskenään litran minigrippussissa ja upota fileet marinadiin kahdeksi tunniksi.

Kuori ja paloittele porkkanat pariin palaan. Keitä kypsäksi runsaassa vedessä (noin 10 minuuttia) ja säästä osa keitinvedestä. Kumoa porkkanat ja keitinvesi helposti suljettavaan lasipurkkiin, lisää perään rakuuna, hunaja, etikka ja rouhaisu mustapippuria. Soseuta soosi sauvasekoittimella ja lisää öljyä sekaan tasaisena nauhana. Sulje kansi ja sheikkaa kastike vielä hyvin sekaisin.

Kuullota murskattu valkosipulinkynsi öljyssä kattilassa. Lisää joukkoon kurkuma, fondi ja vesi. Anna veden kiehahtaa ja ota sitten kattila pois tulelta. Lisää kuskusryynit ja anna turvota pakkauksen ohjeen mukainen aika. Sekoita haarukalla ilmavaksi.

Leikkaa leivästä reilun kokoisia siivuja. Kuutioi ne. Kumoa kuutiot leivinpaperoidulle pellille, ripsi oliiviöljyä, sormisuolaa ja pippuria pintaan. Sekoita leipäkuutioita käsin, jotta öljy imeytyy niihin tasaisesti. Paahda uunissa 200 asteessa, kunnes krutongit ovat saaneet väriä.

Krutonkien ollessa uunissa asettele lautasille revitty salaatti, puolikuiksi siivutetut kurkut ja punasipuli siivutettuna. Lusikoi puolet vinaigrettesta tässä vaiheessa salaatin päälle. Annostele kuskus salaateille. Puolita artisokan sydämet ja kirsikkatomaatit. Asettele ne salaattien päälle. Kuori avokado ja siivuta sen hedelmäliha salaatteihin. Suikaloi varsiselleri ohuiksi tikuiksi ja lisää salaatteihin. Kaada loppu vinaigrette annoksien päälle. Lisää lopuksi krutongit.

Ripsi öljyä kuumaan pannuun ja paista marinoidut broilerin fileet kypsiksi. Siivuta fileet ja asettele ne päällimmäiseksi salaattiannoksiin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti