perjantai 25. maaliskuuta 2011

Kananpoikaa tulisessa molekastikkeessa

Suklainen mole, joka yhdistää suklaan, chilin ja broilerin hyvin herkullisella tavalla toisiinsa. Molekastike on kiehtonut mieltäni siitä asti, kun näin Rick Baylessin tarjoilevan sitä Top Chef Mastersissa. Tämä on helpotettu kotiversio Baylessin classic red molesta ja kanasta. Poltteen määrää voi säätää maun mukaan.


Kananpoikaa molessa
(neljälle)

mole:
puoli rasiaa kirsikkatomaatteja
1 dl seesaminsiemeniä
0,5 dl oliiviöljyä
8 piquantepaprikaa
1-3 linnunsilmächiliä
4 valkosipulin kynttä
1,2 dl mantelilastuja
1,2 dl rusinoita
0,5 tl kanelia
1/4 tl vastarouhittua mustapippuria
1/4 tl anista
1/8 tl neilikkaa
siivu vaaleaa paahtoleipää
40g tummaa suklaata
2 fond du chef -kuutiota (kana tai kasvis)
8 dl vettä
suolaa
1 rkl sokeria

broileri:
1 kg kananpojan koipipaloja
suolaa ja pippuria
oliiviöljyä

glaze ja päälle:
0,5 dl agave- tai maissisiirappia
paahdettuja seesaminsiemeniä
persiljaa


Paahda kirsikkatomaatteja hyvin kuuman vastuksen alla kunnes pinnassa on tummia läikkiä. Laita tomaatit kattilaan odottamaan jatkoa. Paahda seesaminsiemeniä kuivassa pannussa keskilämmöllä kullanruskeiksi. Pistä seesamit tomaattien kaveriksi ja lisää pannuun öljyä. Freesaa pannussa murskatut valkosipulinkynnet ja mantelit, kunnes ne alkavat saada väriä. Lisää kattilaan, mutta jätä mahdollisimman paljon öljyä pannuun. Pyöräytä rusinoita pannussa, kunnes ne pullistuvat ja pistä muiden ainesten joukkoon. Freesaa hetki piquanteja ja lopussa öljyssä paahda paahtoleipä ruskeaksi. Silppua leipä muiden ainesten joukkoon.

Mittaa kaneli, pippuri, anis, neilikka ja hienonnettu chili kattilaan. Lisää joukkoon 3,5 dl vettä ja suklaa paloiteltuna. Kuumenna kevyellä lämmöllä , kunnes seos alkaa kuplia ja suklaa sulaa. Soseuta tasaiseksi kastikkeeksi. Lisää loppu vesi ja liemikuutiot. Keitä puoli tuntia.

Öljyä uunivuoka ja suolaa ja pippuroi broilerit. Ripsi broilerien päälle öljyä. Paista broilereita 175 asteessa noin 45-50 minuuttia, kunnes ne ovat kypsiä.

Ota noin 1,2 dl kastiketta pienempään kattilaan ja lisää joukkoon siirappi. Kiehauta glazea miedolla lämmöllä noin puolisen tuntia. Anna samaan aikaan kastikkeen edelleen porista.


Kun broilerit ovat kypsiä, valele ne glazella. Ripottele pinnalle paahdettuja seesaminsiemeniä. Paista broilereita 200 asteessa vielä noin 10 minuuttia.

Ota kastike pois tulilta ja mausta se vielä suolalla ja sokerilla sopivaksi. Suurusta tarvittaessa. Tarjoa broileri kastikkeen ja riisin tai tortillojen kera. Koristele annokset persiljalla.

2 kommenttia:

  1. Enpä ole molea syönyt sitten vaihto-oppilasvuoteni, jonka vietin Meksikossa monenmonta vuotta sitten. :) Tosin molesta ei koskaan tullut omaa suosikkiani, mutta olisi sitä kiva kyllä joskus kokkailla itsekin. Muistaakseni eräs meksikolainen señora kertoi laittavansa moleensa 40 eri ainesosaa...

    VastaaPoista
  2. Mukava jos löytyy ruokamuistoja. =) Niin, alkuperäinen taitaa tosiaan sisältää todella paljon ainesosia ja sen teko kestää pari päivää. Kannattaa kokeilla, ainahan sitä voi muokata omaa makuaan vastaavaksi. =)

    VastaaPoista