perjantai 18. maaliskuuta 2011

Täytetyt luumut zabaglionehunnulla

Sokrateen keittiön asettama maaliskuun ruokahaaste toi mukanaan italialaisen keittiön, mutta maidottomana ja viljattomana. Kun tietää italialaisten intohimon juustoihin ja pastaan, niin tästä tulikin astetta kinkkisempi juttu.

Muutaman päivän pohdinnan jälkeen päädyin jälkiruokaosastoon. Zabaglionehuntu hedelmillä kiehtoi sen verran, että sinne päin lähdettiin.

Koska persikat eivät ole näin talvella parhaimmillaan, niin luumuilla mennään. Portviini ja luumut on ihan klassikko. Toimii tässäkin.


Täytetyt luumut zabaglionehunnulla
(kahdelle)

luumut:
3 kypsää tummaa luumua
2 tl kaakaojauhetta
2 rkl mantelijauhetta
1 tl amarettoa
2 rkl juoksevaa margariinia (maidoton)
2 rkl fariinisokeria
1 tl vaniljauutetta tai -aromia

portviinizabaglione:
2 keltuaista
0,3 dl sokeria
0,3 dl portviiniä
pieni ripaus suolaa

Halkaise luumut ja koverra kivet pois. Asettele luumujen puolikkaat kuoppa ylöspäin uunivadille. Yhdistä kaakaojauhe, mantelijauhe, amaretto, margariini ja sokeri kulhossa ja sekoita tasaiseksi massaksi. Täytä luumut. Kypsennä luumuja 200 asteessa noin 20-25 minuuttia, kunnes ne ovat kypsiä.

Sekoita keskenään keltuaiset, sokeri, viini ja suola. Vispaa kulhossa kevyeksi vaahdoksi. Laita kulho vesihauteeseen, jonka vesi porisee, mutta ei kiehu. Veden ei tule koskettaa kulhon pohjaa. Vispaa vaahtoa noin 5 minuuttia, kunnes vispilää nostaessa takaisin valuva vaahto jättää selvän kuvion vaahdon pintaan. Nosta kulho pois vesihauteesta ja jatka vispausta, kunnes vaahto on haaleaa.

Tarjoile vaahto luumujen kera. Nauti!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti