keskiviikko 16. maaliskuuta 2011

Juusto-palsternakkakohokas

Palsternakka, mitä se on ja miten sitä voi käyttää? Siis joo, onhan sitä tullut käytettyä pakasteesta keittojuureksissa keittoihin, mutta muuten kokemus on aika lailla nolla. Innolla siis kokeilemaan.

Samaan aikaan mietintämyssyn alla on ollut ranskalaisen keittiön opetteleminen. Koska olen ikuinen optimisti osaamiseni suhteen, niin totta kai sitä aloitetaan kovaa ja korkealta. Tässä tapauksessa Julia Childin Mastering the Art of French Cookingista. Otetaan siis pohjaresepti sieltä ja varioidaan iloisesti.

Kohokkaat kohosivat nätisti, mutta lässähtivät tietysti hieman ennen kuvausta. Rakenne oli ihanan kuohkea ja palsternakka sopi hyvin juuston seuraksi. Tässäpä sitten resepti:


Juusto-palsternakkakohokas
(yksi iso vuoka ja viisi pientä)

vuokien voiteluun:
2 tl voita
2 rkl juustoraastetta
kohokas:
3 rkl voita
3 rkl vehnäjauhoa
2,4 dl maitoa
1/2 tl suolaa
ripaus pippuria, muskottipähkinää ja cayennea
4 keltuaista
5 valkuaista
lisäksi:
2 dl punaista emmentalraastetta
1,5 dl palsternakkaraastetta
2tl oliiviöljyä

Aloitetaan kastikkeen teosta. Sulatetaan kattilassa voi ja lisätään jauhot. Annetaan voi-jauhoseoksen (eli roux'n) kiehua varovaisesti miedolla lämmöllä 5 minuuttia, mutta roux ei saa ruskistua. Lisätään maito asteittain samalla vispaten ja keitetään koko ajan hämmentäen pari minuuttia kunnes kastike on hyvin paksua. Maustetaan. Lisää yksi keltuainen kerrallaan kastikkeeseen ja vispaa samalla voimakkaasti. Anna jäähtyä haaleaksi.
Voitele kohokasvuoat ja jauhota ne juustoraasteella.
Lorauta tilkka oliiviöljyä pieneen paistinpannuun ja palsternakkaraaste perään. Pyörittele keskilämmöllä pari minuuttia. Lisää palsternakka kastikkeeseen.
Esilämmitä uuni 205 asteeseen.
Vatkaa valkuaiset kovaksi kiiltäväksi vaahdoksi ja sekoita yksi kauhallinen vaahtoa kastikkeeseen. Lisää sen jälkeen sinne juustoraaste. Kääntele loput valkuaiset varovaisesti joukkoon.
Jaa kohokas vuokiin ja asettele vuoat uunin keskitasolle. Samalla kun laitat vuoat uuniin, vaihda uunin lämpötilaksi 175 astetta. Uunia EI SAA avata ainakaan 20 minuuttiin, muuten homma lässähtää. Kun vuoat näyttävät noin 25-30 minuutin kohdalla kohonneen pari senttiä yli reunan, jatketaan paistoa vielä 4-5 minuuttia. Tarjoillaan heti.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti