keskiviikko 13. heinäkuuta 2011

Book Food: Kermakalja

Tänään on viimeisen Harry Potter -elokuvan ensi-ilta. Niinpä yhdistän tähän postaukseeni kolme intohimoani: leffat, kirjat ja ruoan.

Monet foodiet varmasti muistavat ajatelleensa, kuinka herkullisilta romaaneissa esiintyvät ateriat kuulostavat. Oletko ikinä ajatellut miltä Taru sormusten herran haltioiden matkaleipä eli lembas maistuisi? Tai oletko nauranut maha kippuralla pikkutyttönä Vihervaaran Annan erikoista kirsikkamehua? Enid Blytonin päähenkilöilleen pakkaamat piknikeväät ovat nyt vähintään kuuluisia. Itse olen aina himoinnut Rudyard Kiplingin kuvailemia intialaisen katukeittiön antimia tamarindeineen. Esimerkkejä löytyy varmasti jokaiselta. Kerrothan kommenteissa, jos mieleesi tulee herkullinen kirjallinen ruokahetki.

Tässäpä on siis päivän Book Food: kermakalja Tuulihattutornin tapaan. Tämä versio kermakaljasta käy makeasta jälkiruoasta tai terästettynä aikuisten drinkistä, joka saa varmasti kotitontunkin sekaisin. Inspiraatiota otin Huffington Postin artikkelista, jossa kerrotaan kermakaljan suunnittelusta ja sen suosiosta Orlandon Wizarding Worldissa.


Kermakalja
(kahdelle)

pohja:
0,355 l kermasoodaa (A&W vanilla cream soda)
2 tl toffeekastiketta
1/4 tl kanelia

float:
3 rkl maustamatonta kermavaahtoa
3 rkl marshmallow fluffia
ripaus kanelia juoman päälle

Ota kaksi isohkoa juomalasia. Laita molempien pohjalle toffeekastiketta ja kanelia. Kaada osa soodasta päälle. Sekoita toffee ja kaneli juomaan. Kaada loppu sooda tasapuolisesti laseihin.

Sekoita kermavaahto ja fluff keskenään. Asettele vaahtoa juomien pinnalle ja koristele ripauksella kanelia. Tarjoile heti.

torstai 7. heinäkuuta 2011

Aloittelijan kalakoulu: fileointi ja ahvenrullat


Viime kuussa perkasimme hauen kalakoulussa ja tänään vuorossa on fileointi. Vaikka tällä kertaa isohko ahven on päätynyt veitsen alle, voi tätä ohjetta käyttää myös muiden kalalajien kanssa.

Tässä ohjeessa oletetaan, että kala on jo perattu valmiiksi. Kalan fileointi kannattaa tehdä samana päivänä kuin perkaus, jos aikoo saada nahan lähtemään nätisti pois fileestä. Pannukalaanhan voi nahan ihan hyvin jättää ja paistaa sen vain mukavan rapeaksi voissa. Jos kalan aikoo fileoida nahattomaksi, suomustus ei ole välttämätöntä esikäsittelyssä.


Ahvenen käsittelyyn kannattaa varata (kala)sakset sekä ohutteräinen ja terävässä kunnossa oleva fileointiveitsi. Otetaan tukeva ote kalasta ja leikataan ahvenen terävä selkäevä pois saksilla ennen kuin siihen onnistuu telomaan itsensä. Tarkoitus on osua saksilla vain evään, eikä leikata nahkaa.


Kun evä on leikattu, otetaan fileointiveitsi esiin. Paikallistetaan ahvenen vatsaevä. Veitsi sujautetaan sen taakse ja vedetään luiden vierestä kohti selkärankaa.


Selkärangan kohdalla käännetään veitsi lappeelleen alustaa vasten terä kohti pyrstöä ja vedetään rauhallisesti pyrstöön päin. Kannattaa varoa sormia. Hyvä veitsi liukuu nätisti selkärankaa vasten pyrstöön asti.



Käännetään file toisin päin ja poistetaan kylkiruodot. Ne on selvästi tuntuva harjanne ruotoja keskellä filettä. Ujutetaan veitsi niiden alle ja leikataan pois. Hauesta kannattaa nyppiä myös y-ruodot pois kalapihdeillä, se mukavoittaa syömistä merkittävästi.


Jos fileestä haluaa nahattoman, käännetään file nahkapuoli alaspäin laudalle ja sujautetaan veitsi lappeellaan fileen pyrstöpäästä lihan ja nahan väliin. Sitten vain pidetään nahkasta kiinni sormilla, kalapiikillä tai vaikka haarukalla ja liu'utetaan veitseä kohti fileen etuosaa.


Ja tadaa! Meillä on valmis file! Iisiä eikö totta?

_______________________________________________


Pestoiset ahvenrullat
(neljälle)

n.600g ahvenfileitä

pesto:
1,5 dl rucolan lehtiä
1,5 dl basilikan lehtiä
4 rosmariinin oksaa
2 rkl pinjan siemeniä
1 dl kylmäpuristettua oliiviöljyä
yhden limen mehu
merisuolahiutaleita
mustapippuria myllystä

vuokaan:
1 dl valkoviiniä

Riivi rosmariinin lehdet ja muut yrtit tehosekoittimeen tai sauvasekoittimen sipulisilppuriin. Lisää muut peston ainekset ja surauta tasaiseksi soseeksi. Mausta suolalla ja pippurilla.

Sipaise kevyesti öljyä uunivuokaan. Levitä teelusikallinen pestoa jokaiselle ahvenfileelle. Rullaa kääröiksi ja asettele kääröt vuokaan. Levitä ahvenrullien pintaan pestoa ja lorauta valkoviiniä vuokaan. Paista rullia uunissa 200 asteessa noin 30 minuuttia. Tarjoile esimerkiksi uusien perunoiden ja tomaatti-mozzarellasalaatin kavereina.

Kesähässäkkää

Tervehdys täältä Tuulihattutornista. Kesäkuu meni yllättävien kesähäiden pääkokkina puuhaillessa ja työkiireiden lomassa. Kirjoittelu jäi suorastaan luvattoman heikoille. Nyt päässä kuitenkin suorastaan surisee ihania kesäruokaideoita, joiden toteuttamista odotan vesi kielellä.


Kasvatin loppukeväästä ikkunalla koko joukon yrttien taimia, joista puolet kuoli, kun erehdyin siirtelemään niitä eri purkkeihin. Nyt ne yrittävät selviytyä etelän puoleisella parvekkeella, joka on aurinkoisina päivinä suorastaan polttavan kuuma. Pahimmat hellepäivät yrtit viettävät sisätiloissa hortonomikissamme hoidettavina. Jospa niistä silti kesän loppuun mennessä saisi jotain ruokiinkin.

Kesä on ruokavuodenajoista ehdoton suosikkini. Tuoreet kotimaiset torivihannekset, auringossa kypsyneet marjat ja hellepäivän onginta mökin laiturilta tekevät kesästä kesän. Seuraava osa aloittelijan kalakoulusta onkin jo luvassa tänään.




Loppuun vielä pieni mainos: Vihannes.netissä voi tutustua kauden kasviksiin ja poimia mukaansa keveitä kesäreseptejä tai lähettää omansa reseptikilpailuun, jossa on palkintona Iittalan lahjakortteja. Kannattaa siis osallistua!

perjantai 3. kesäkuuta 2011

Aloittelijan kalakoulu: perkaaminen ja uunihauki


Me Tuulihattutornissa vietämme puoli kesää vapa käden jatkeena. Paikka vaihtelee joen törmästä järven aaltojen liplatukseen. Kalaa tulee, jos on tullakseen, mutta kyllä kalaluville saadaan joka kesä mukavasti vastinetta.

Tämän kesän tavoitteena on saada kalojen limaisuutta ja hajua kammoava kirjoittaja oppimaan kalan käsittelyn perusteet. Siis, kyllähän minä kalastan, mutta loppuosa jää muiden niskoille. =P Kalakoulun ideana on käsitellä ja tehdä ruokaa mahdollisimman monipuolisesti suomalaisista järvi- ja jokikaloista. Aiheet riippuvat tietysti siitä, miten ahti suo antejaan.

Helatorstain kalareissuun varustauduttiin poikkeuksellisesti hiusten värjäyksestä ylijääneillä muovihanskoilla. Vähemmät nirsot voivat tietty tehdä koko homman paljain käsin. Haukia nousi sen verran mukavasti, että perkaamisessa päästiin hyvin vauhtiin.

Tässä siis kuvien kera hauen perkuu:


Ahventa isommista kaloista kannattaa heti pyytämisen jälkeen laskea veret pois, ellei sumppua ole käytettävissä. Kumautetaan kalaa puukon kamaralla ensin pari kertaa päähän jotta taju lähtee ja silpaistaan sitten kurkku auki kiduskansien takaa vatsapuolelta. Tarkoitus on osua isoihin valtimoihin, jotka ovat sydämen edessä.

Verien laskeminen parantaa kalan säilyvyyttä. Toinen tärkeä tekijä säilyvyyden kannalta on viileys. Eli hellekelillä ei kannata tuntitolkulla pitää kuollutta kalaa veneen pohjalla. Ämpäri johon saa veden vaihdettua tarvittaessa viileämmäksi, kylmäkassi tai muovikassi airon hankaimessa toimivat pikaratkaisuina. Optimitilannehan olisi saada kala suoraan pyytämisen jälkeen jäihin, mutta se ei sunnuntaikalastelijoille ole yleensä mahdollista.


Kun kalaretki päättyy, kalat kannattaa perata välittömästi. Ensin rapsutellaan puukon terällä suomut pois saaliin kyljistä, selästä ja vatsasta. Tarkoitus ei ole puhkaista ihoa. Suomustus tapahtuu pyrstöstä kohti päätä. Kalaa kannattaa uittaa välillä järvessä, jotta irtosuomut saa huuhdottua pois.

Liukkaasta hauesta kannattaa pitää reippaasti kiinni kiduskansista. Kiduksien sisälle ei kannata silti työntää sormiaan, sillä siellä on varsin teräviä kidushampaita, joista saa helposti haavoja sormiin. Tai kuten kirjoittajalle kävi, huomasin hukanneeni jossain vaiheessa perkuuta toisesta hanskastani sormen pään. =)

Suomustus kannattaa tehdä kunnolla, sillä on aika ikävää törmätä suomuihin kesken aterioinnin. Jos kala savustetaan, suomut jätetään paikoilleen.


Seuraava vaihe on aukaista kalan vatsa. Otetaan kalasakset ja etsitään kohta mistä laskettiin veret pois. Siinä pitäisi olla reikä kohti vatsaa. Ujutetaan sakset nätisti siitä kohtaa nahan alle ja leikataan pysytellen vatsan keskilinjalla kohti pyrstöä. Kun sakset kohtaavat vastarintaa pyrstöpäässä, kannattaa lopettaa leikkaaminen.


Avataan kalan vatsa ja työnnetään sormet aukileikatun vatsan takaosaan. Työnnetään sormet sisälmysten ja uimarakon alle ja nyhdetään ne varovaisesti kohti kalan päätä. Kannattaa varoa ettei onnistu repimään kalan sappirakkoa rikki. Se on tummahko pussi lähellä kalan päätä, kuvassa oikean peukaloni alapuolella.



Kun sisälmykset on irroitettu, ne leikataan irti saksilla. Jälleen kannattaa muistaa varoa sappirakkoa leikatessa.


Kun sisälmykset on poistettu, rapsutetaan kalan selkärangan vieressä olevat munuaiset pois.


Huuhdotaan kala, valutetaan ja pistetään muovipussiin odottamaan fileointia ja/tai valmistusta. Laita kala kylmään heti perkaamisen jälkeen. Tuore kala kannattaa valmistaa viimeistään pyytämistä seuraavana päivänä.

_______________________________________________


Uunihauki
(kahdelle)

2 pientä haukifileetä (à n.250g)
1 dl ruisjauhoa
1 tl suolaa
1/2 tl nomu seafood -maustetta
2 isoa salottisipulia siivutettuina
1 rkl voita
1 rkl oliiviöljyä

2 dl ruokakermaa
1 dl valkoviiniä
2 tl kasvisfondia

50g katkarapuja
1 tl voita
1/2 valkosipulin kynsi

Ruskista paistinpannussa voi-öljyseoksessa sipulirenkaat. Asettele sipulit uunivuoan pohjalle tasaiseksi kerrokseksi.

Sekoita suola ja ruisjuhot keskenään laakealla lautasella. Mausta kalafileet kalamausteella ja pyörittele sitten ruisjauhossa. Paista pannulle jääneessä rasvassa kaloihin molemmin puolin väri. Sijoittele kalat nahka ylös päin sipulien päälle.

Sekoita kulhossa keskenään fondi, kerma ja viini. Kaada neste vuoan pohjalle, mutta älä kalojen päälle. Paista 200 asteessa noin 20-25 minuuttia, kunnes kala on kypsää.

Sulata pannussa hieman voita ja lisää siihen murskattu valkosipuli. Kuullota hetki ja lisää pannuun katkaravut ja paista ne nopeasti. Asettele kuumat katkat kalan päälle uunivuokaan. Tarjoile kala esimerkiksi uusien perunoiden kera.

sunnuntai 29. toukokuuta 2011

Sitruunaiset mustikkapannukakut

Sunnuntaiaamun iloksi on kiva tehdä erä kuumia amerikkalaisia pannukakkuja ja nauttia ne marjojen, vaahterasiirapin ja voin kera. Omaan makuuni maustamattomat pannarit ovat aika pliisuja, joten mustikka ja sitrus tuovat niihin juuri sen ekstrasäväyksen, minkä ne kaipaavat.

Kuva kertoo varmasti paremmin kuin tuhat sanaa, mutta mainittakoot että kuvan oton jälkeen annos hävisi parempiin suihin minuutissa.


Sitruunaiset mustikkapannukakut
(neljälle eli noin 24 pientä)

2 munaa
1,5 dl turkkilaista jogurttia
2 rkl fariinisokeria
2 tl sitruunan kuorta raastettuna
3,25 dl vehnäjauhoa
2 tl leivinjauhetta
1 tl vaniljauutetta
veitsenkärjellinen suolaa
2 dl maitoa
0,5 dl juoksevaa margariinia
3 dl pakastemustikoita

mustikkalisuke:
2 dl mustikoita
1 rkl sokeria
1 rkl sitruunamehua

lisäksi:
vaahtera- tai pannukakkusiirappia
ohuita voilastuja

Sekoita munat, sokeri ja jogurtti keskenään kulhossa. Lisää sekaan vanilja ja sitruunan kuori. Sekoita erillisessä astiassa jauhot, leivinjauhe ja suola. Lisää vuorotellen maitoa ja jauhoja taikinaan. Lisää lopuksi margariini. Lisää jäiset mustikat vasta juuri ennen paistoa, etteivät ne ennätä sulaa ja värjätä taikinaa.

Sulata lisukkeeksi tulevat mustikat ja mausta ne sitruunamehulla ja sokerilla.

Paista pannukakut molemmin puolin kauniin ruskeiksi voidellulla ohukaispannulla. Kokoa pannukakkuja keoksi lautaselle. Kaada päälle siirappia, vuole ohut voilastu ja kokoa päälle keko mustikoita. Nauti välittömästi.

perjantai 20. toukokuuta 2011

Suppilovahverorisotto

Tämä risottopohja on kaapattu Jamie Oliverin ruokaohjelmasta. Sillä saa aikaan aina herkullista risottoa, kunhan vain muuntelee lisukkeita.

Hyvä risotto vaatii onnistuakseen kahta asiaa. Ensimmäinen on kunnollinen risottoriisi. Itse käytän mieluiten arboriota, koska sillä saa mukavan purutuntuman ja rakenteen risottoon. Kaupoissa myytävät "risottoriisit" kannattaa jättää pois kärrystä, ellei halua tehdä puuroa.

Toinen oleellinen tekijä on se, että risotto tulee jättää kosteaksi. Sitä ei ole tarkoitus keittää kuivaksi jankiksi, vaan sen kuuluu olla valuvaa. Risottoa ei myöskään kannata tehdä yhtä ruokailukertaa isompaa annosta. Se ei ole enää parhaimmillaan lämmitettynä.


Suppilovahverorisotto
(kahdelle)

2 rkl oliiviöljyä
1/2 sipuli
1 varsisellerin varsi
4 kourallista risottoriisiä
noin 5 dl kasvislientä (esim. fondista tehtyä)
1 rkl voita
1/3 dl parmesaania raastettuna
1,5 dl kuivattuja suppilovahveroita
vettä
1/4 tl timjamia
1/2 rkl voita

Murskaa kuivatut suppilovahverot ja laita ne likoamaan veteen vähintään puoleksi tunniksi.

Silppua varsiselleri ja sipuli kuutioiksi. Kuullota niitä kattilassa tilkassa oliiviöljyä pari minuuttia. Lisää joukkoon riisi ja sekoittele minuutin verran. Lisää kauhallinen kasvislientä ja anna sen imeytyä riisiin. Toista noin kerran minuutissa, kunnes riisi on kypsää (tarkista keittoaika paketista). Jätä riisi lopussa valuvan kosteaksi ja sekoita joukkoon parmesaani ja voi. Nosta kattila pois kuumalta liedeltä ja jätä se pariksi minuutiksi kannen alle oleutumaan.

Kaada ylimääräinen vesi pois sienistä. Voit käyttää sienten nestettä myös osana kasvislientä, jos haluat enemmän sienten makua. Paista sienet pikaisesti timjamilla maustetussa voissa pannulla ja lisää risottoon. Tarjoile välittömästi.

keskiviikko 18. toukokuuta 2011

Karpalo- ja kahvimarengit

Herkkuburgereiden valmistuksesta jäi jääkaappiin valkuaisia, joten eilen tuli tehtyä purkillinen ihania marenkeja. Kuivakaapista löytyi pikakahvijauhetta ja karpalojauhetta, joten maustoin marengit niillä.

Ylimääräisiä valkuaisia ei kannata heittää hukkaan, jos niitä sattuu jäämään ruoanlaitossa tai leivonnassa. Niistä voi tehdä myös macaroneja, uunijäätelöä, pavlovan tai kevyen ja terveellisen omeletin.

Marengit säilyvät hyvin kuivattuna pienen ikuisuuden, joten niitä voi tehdä vierasvaroiksi. Ne myös maistuvat lapsille erinomaisesti juhlapöydästä ja ovat oikeastaan hyvin yksinkertaisia tehdä.


Marengit
(noin 30kpl)

4 valkuaista
1,5 dl sokeria
1 dl tomusokeria
1/2 tl sitruunamehua
1 rkl karpalojauhetta
2 tl pikakahvijauhetta
(elintarvikeväriä)

Vatkaa valkuaiset vaahdoksi ja lisää sokerit pikkuhiljaa sekaan. Lisää sitruunamehu. Kun vaahto on niin kovaa, että se pysyy kipossa vaikka sen kääntää nurinpäin, jaa vaahto kahteen astiaan. Mausta toinen karpalojauheella ja halutessasi elintarvikevärillä. Hienonna pikakahvijauhetta lautasella ja sekoita se toisen erän joukkoon.

Ota kaksi litran minigrippussia ja laita vaahdot niihin. Leikkaa kulmat auki ja pursota marengit leivinpaperoiduille pelleille. Kypsennä uunissa 100 asteessa tunti ja sitten vähennä lämpöä 50 asteeseen ja kypsennä toinen tunti. Ota lämpö pois ja anna marenkien jäähtyä uunissa pari tuntia.

maanantai 16. toukokuuta 2011

Savuiset mafiosoburgerit

Toukokuun ruokahaasteen aiheena on hampurilainen. Nämä savuiset mafiosoburgerit yhdistävät perinteisiä italialaisia makuja tuhtiin pihviin ja all-american lisukkeisiin.

Itsetehty majoneesi on ehdottomasti vaivan väärti. Pihveistä tuli meheviä ja suussa sulavia. Testiyleisö veti burgereita navan täydeltä ja vähän ylikin. Kannattaa maistaa, sillä lopputulos oli, kuten Don Corleone sanoisi "Delizioso!"


Savuiset mafiosoburgerit
(neljälle)

4 isokokoista sämpylää
1 valkosipulinkynsi
12 siivua mozzarellaa
2 tomaattia siivutettuina
1/2 ruukkua rucolaa
tomaattimajoneesia (ohje alla)
4 pihviä (ohje alla)
kola-punasipulihilloketta (ohje alla)

tomaattimajoneesi:
2 keltuaista
2 rkl hunaja-omenaviinietikkaa
1,5 rkl hunajadijonsinappia
1 dl aurinkokuivattujen tomaattien öljyä
2 rkl aurinkokuivattuja tomaatteja silputtuna
2 tl silputtua basilikaa

kola-punasipulihilloke:
2 punasipulia renkaina
1 rkl oliiviöljyä
1/2 dl vaaleaa balsamicosiirappia
1 dl kolajuomaa (tavallista, ei light)

pihvit:
400g naudan paistijauhelihaa
2 keltuaista
1 dl turkkilaista jogurttia
1/2 dl korppujauhoja
2 rkl hikkorimaustettua barbequekastiketta
1/2 tl savupaprikajauhetta
1/2 tl rouhittua mustapippuria
1 tl suolaa
paistamiseen oliiviöljyä

Sekoita majoneesiin tulevat keltuaiset, etikka ja sinappi keskenään. Vatkaa seos paksuksi ja vaaleaksi. Lisää vähän vähältä ohuena norona öljy kastikkeeseen samalla koko ajan voimakkaasti vatkaten. Lisää sekaan hyvin pieneksi silputut tomaatit ja basilika. Laita jääkaappiin odottamaan.

Kuullota punasipulirenkaita hetki öljytilkassa. Kaada sekaan siirappi ja kola. Anna seoksen porista noin 5-10 minuuttia ja ylimääräisen nesteen haihtua. Siirrä pois levyltä.

Sekoita jogurtti ja korppujauhot keskenään. Anna turvota viitisen minuuttia. Sekoita kulhossa kaikki pihviainekset keskenään ja taputtele siitä neljä paksua pihviä. Paista pihveihin väri molemmille puolille paistinpannussa ja laita uuniin leivinpaperoidulle pellille kypsymään vielä 10 minuutiksi 175 asteeseen.

Hieraise sämpylän puolikkaiden pintaan valkosipulia ja lämmitä ne kuumalla paistinpannulla. Täytä hampurilaiset järjestyksessä rucola, majoneesi, tomaattisiivut, pihvi, mozzarellasiivut ja punasipulihilloke. Nauti ja löydä sisäinen mafiososi.

sunnuntai 15. toukokuuta 2011

Broileri-kuskussalaatti porkkanavinaigrettella

Illan jääkiekkopeliin oli hyvä valmistautua ruokaisan salaatin voimin. Keittokirjapinosta löytyi Karolina Sparringin Kunnon Salaatti!, jonka yhtä kuskussalaattiohjetta tuli kokeiltua hieman muunneltuna. Toinen inspiraation lähde oli tämä broilerikuskus, josta kaappasin marinadiohjeen.

Yhdistelmä oli erittäin hyvä ja broileri komppasi kivasti salaatin kanssa. Itse olen aina ollut hieman kriittinen kuskuksen suhteen, mutta se näköjään johtuukin vain siitä, että olen saanut mautonta ja maustamatonta versiota ravintoloissa. Hyvin maustettu kuskus oli ilo silmälle ja suulle.


Broileri-kuskussalaatti porkkanavinaigrettella
(neljälle)

broileri:
4 maustamatonta broilerin rintafilettä
yhden appelsiinin mehu
1 dl hunajaa
1 rkl rypsiöljyä
1 tl inkivääriä
1 tl rosmariinia
2 rkl kanafondia
oliiviöljyä paistoon

porkkanavinaigrette:
2 porkkanaa
1 dl keitinvettä
1 rkl rakuunaa
1/2 dl hunaja-omenaviinietikkaa
1 rkl hunajaa
1,5 dl oliiviöljyä
mustapippuria myllystä

kuskus:
1 valkosipulinkynsi
1 rkl oliiviöljyä
1 rkl kurkumaa
2,5 dl vettä
1/2 rkl kasvisfondia
250 g kuskusryynejä

krutongit:
3 paksua siivua maalaisleipää
oliiviöljyä
sormisuolaa
pippuria myllystä

salaattiin:
1 ruukku salaattia
1/2 kurkku
1/2 punasipuli
4 öljyssä marinoitua artisokan sydäntä
12 kirsikkatomaattia
1 avokado
1 varsisellerin varsi

Sekoita broilerin marinadiaineet keskenään litran minigrippussissa ja upota fileet marinadiin kahdeksi tunniksi.

Kuori ja paloittele porkkanat pariin palaan. Keitä kypsäksi runsaassa vedessä (noin 10 minuuttia) ja säästä osa keitinvedestä. Kumoa porkkanat ja keitinvesi helposti suljettavaan lasipurkkiin, lisää perään rakuuna, hunaja, etikka ja rouhaisu mustapippuria. Soseuta soosi sauvasekoittimella ja lisää öljyä sekaan tasaisena nauhana. Sulje kansi ja sheikkaa kastike vielä hyvin sekaisin.

Kuullota murskattu valkosipulinkynsi öljyssä kattilassa. Lisää joukkoon kurkuma, fondi ja vesi. Anna veden kiehahtaa ja ota sitten kattila pois tulelta. Lisää kuskusryynit ja anna turvota pakkauksen ohjeen mukainen aika. Sekoita haarukalla ilmavaksi.

Leikkaa leivästä reilun kokoisia siivuja. Kuutioi ne. Kumoa kuutiot leivinpaperoidulle pellille, ripsi oliiviöljyä, sormisuolaa ja pippuria pintaan. Sekoita leipäkuutioita käsin, jotta öljy imeytyy niihin tasaisesti. Paahda uunissa 200 asteessa, kunnes krutongit ovat saaneet väriä.

Krutonkien ollessa uunissa asettele lautasille revitty salaatti, puolikuiksi siivutetut kurkut ja punasipuli siivutettuna. Lusikoi puolet vinaigrettesta tässä vaiheessa salaatin päälle. Annostele kuskus salaateille. Puolita artisokan sydämet ja kirsikkatomaatit. Asettele ne salaattien päälle. Kuori avokado ja siivuta sen hedelmäliha salaatteihin. Suikaloi varsiselleri ohuiksi tikuiksi ja lisää salaatteihin. Kaada loppu vinaigrette annoksien päälle. Lisää lopuksi krutongit.

Ripsi öljyä kuumaan pannuun ja paista marinoidut broilerin fileet kypsiksi. Siivuta fileet ja asettele ne päällimmäiseksi salaattiannoksiin.

lauantai 7. toukokuuta 2011

Ribsit ja coleslaw

"Ne on eettisesti vähemmän epäilyttäviä ribsejä." Ohjeisti Tuulihattutornin kaupassa asioinut osapuoli kokkia. Kokin tuhina possuparkojen olojen puolesta oli selvästi huomioitu ja ostoskoriin oli kiepsahtanut ulkotarhassa kirmaillutta yksilöä.

Tästä riemastuneena kokki taikoi pöytään ribsejä Chez Jounin tapaan ja raikasta majoneesitonta coleslawta. Makea glaseerauskastike oli piste iin päälle ja ribsit onnistuivat mukavasti myös uunissa, mikä on hyvä tieto sateisten juhannuksien varalle.


Ribsit Jounin tapaan
(neljälle)

1kg possun kylkeä
2 valkosipulin kynttä
2 oksaa tuoretta rosmariinia
2 tl fariinisokeria
2 tl balsamicoa
1/3 tl cayennepippuria
1/2 tl suolaa
mustapippuria myllystä
2 dl vettä

glaseeraus:
2 dl kuumaa vettä
1 dl balsamicoa
1/2 dl fariinisokeria

Murskaa valkosipulin kynnet ja sekoita niiden joukkoon silputtu rosmariini, sokeri, balsamico, cayenne, suola ja mustapippuri. Hiero seos hyvin ribseihin ja pistä uunivuokaan. Anna maustua hyvin peitettynä jääkaapissa 8-24 tuntia.

Maustumisen jälkeen lisää vuokaan vesi ja peitä vuoka foliolla. Paista uunissa 220 asteessa noin kaksi tuntia.

Kun ribsit tulevat uunista, ota kattilaan vuoan pohjalta nestettä. Lisää sen sekaan kuuma vesi, balsamico ja sokeri. Keitä, kunnes kastiketta on jäljellä noin desi. Glaseeraa puolella kastikkeella kyljet ja paista niitä vielä 200 asteessa noin 20 minuuttia, kunnes ne ovat kauniin ruskeita. Sudi loppu glaseerauskastike lihan pintaan ja tarjoa.

Coleslaw
(neljälle)

2 porkkanaa
150g varhaiskaalia
1 hapokas vihreä omena
100g creme fraichea
1/2 tl hunajadijonsinappia
1 rkl hunaja-omenaviinietikkaa
1 tl fariinisokeria
1/2 tl suolaa
rouhittua mustapippuria

Pese ja raasta omena, kaali ja porkkanat kulhoon. Ota pieni kulho kastiketta varten. Sekoita loput ainekset yhteen kastikkeeksi ja sekoita raasteisiin. Anna maustua jääkaapissa tunnin verran.

keskiviikko 4. toukokuuta 2011

Lammaskebab ja nuukuusviikko

Tämä viikko on valtakunnallisesti omistettu nuukuudelle. Idea on varsin mainio, sillä kaikilla suomalaisilla ei tunnu olevan enää selvää näkemystä kohtuullisesta ja järkevästä kuluttamisesta. Tämä saattaa ilmetä monin tavoin. Ruoan tähteitä ei osata käyttää seuraavan päivän ruokaan, jolloin jätemäärä kasvaa moninkertaiseksi. Tai kulutetaan valtavat määrät prosessoitua ruokaa, jotka ovat kalliita, yksilöpakattuja ja ravintoarvoiltaan usein varsin heikkoja.

MTV3:lla onkin sopivasti menossa BBC:n Ekonominen Gastronomia -sarja, joka pyrkii järkeistämään brittien kulutustottumuksia ja samalla opettaa laittamaan maittavaa arkiruokaa. Bongasin sieltä kivan ohjeen kotitekoisiin kebabeihin. Suomessa lammas ei valitettavasti ole yhtä edullista kuin Britanniassa, joten ahkerampi nuukailija voi vaihtaa ohjeen karitsan vaikka savutofuun.


Lammaskebabit
(neljälle)

n.400g karitsan paahtopaistia
0,5 tl jeeraa
1 valkosipulin kynsi murskattuna
(maun mukaan yrttejä)
1 rkl oliiviöljyä
suolaa

jogurttikastike:
150g turkkilaista jogurttia
1 rkl tahinia
kourallinen tuoretta minttua silputtuna
2 rkl neitsytoliiviöljyä
2 valkosipulin kynttä murskattuna
suolaa

leiväksi:
4 rullarieskoja, pitaleipiä tai flatbreadejä

lisukkeeksi:
200g varhaiskaalia raastettuna
chilikastiketta
2 tomaattia siivutettuina
1/2 punasipuli siivuina
suolakurkkusiivuja
säilöttyjä peppadew-paprikoita tai jalapenosiivuja
1/2 sitruunan mehu

Paloittele ja mausta liha. Anna sen marinoitua pari tuntia. Sekoita jogurttikastikkeen ainekset keskenään. Silppua valmiiksi lisukekasvikset.

Paahda liha kuumalla parilapannulla molemmin puolin, kunnes se on sisältä roseeta. Siivuta liha leikkuulaudalla ja jätä folion alle lämpimään odottamaan tarjoilua.

Ota puhdas paistinpannu ja lämmitä leivät kuivassa pannussa molemmin puolin. Täytä kukin leipä aloittaen jogurttikastikkeesta ja chilikastikkeesta, sitten lisää kasvikset ja viimeiseksi lihasiivut. Purista päälle tilkka sitruunamehua. Rullaa ja nauti.

lauantai 30. huhtikuuta 2011

Rosmariinilla maustettu karamellipopcorn

Tässäpä näppärä herkku mukaan vappupiknikille. Karamellipopparit ovat nameja, helppoja, eivätkä vaadi miljoonaa ainesosaa. Kaupan valmisversiot ovat aika vaisuja, kun kerran itse tehtyä pääsee maistamaan. Tämä on muokattu versio Tasty Kitchenin ohjeesta, jonne ohje on napattu Martha Stewartilta.


Rosmariinilla maustettu karamellipopcorn
(n.3 litraa)

1,5 dl popcornjyviä
3 rkl rypsiöljyä
1,8 dl vaahterasiirappia
6 rkl voita
2 isoa rosmariinin oksaa
1,5 tl merisuolahiutaleita
1/3 tl ruokasoodaa

Ota iso kattila (3-5l) esiin. Lorauta kattilan pohjalle öljy ja kuumenna sitä täydellä teholla, kunnes öljy alkaa lämmetä. Kaada jyvät kattilaan ja kuumenna, kunnes jyvät alkavat paukkua. Pienennä lieden lämpöä reilusti. Pidä kattilasta ja kannesta kiinni kaksin käsin ja heiluttele kattilaa välillä varovaisesti. Kun suurin osa jyvistä on poksahdellut, laita liedestä lämpö kokonaan pois, ettei popparit pala. Pohjalla olevien jyvien helinästä heilutellessa tiedät milloin kaikki popparit ovat poksahdelleet. Kaada popparit isoon kulhoon.

Ota pienempi kattila esiin. Kuumenna kattilassa voita ja siirappia, kunnes niiden seos on 107 asteista. Ota kattila pois kuumalta levyltä. Silppua rosmariinin oksien lehdet pieneksi ja lisää kattilaan. Lisää kattilaan myös suola ja viimeisenä ruokasooda. Sekoita nopeasti ja kaada tasaisesti popcornien päälle. Sekoita kauhalla, kunnes jokaisen popparin pinnalla on karamellia. Kaada popparit paperoidulle uunipellille ja paista niitä uunissa 120 asteessa reilu tunti tai kunnes ne ovat kuivia. Jäähdytä ja paloittele pienemmäksi.

torstai 28. huhtikuuta 2011

Yrttinen kukonpoika

Tampereelle avatusta Lähiruokapuoti Lempistä saa kauan himoitsemiani Viskilän tilan Kukonharjan Kukonpoikia. Kukonpojissahan yhdistyy monta mukavaa asiaa.

Kerrankin lintujen elinoloista ei ole naputtamista, sillä kukonpojat saavat syödä Viskilän tilan itse kasvattamaa viljaa, tepastella turpeella ja oljilla, ja kesällä vielä ulkoillakin. Omissa silmissäni plussaa on myös, että kukonpojat ovat lähiruokaa ja marinoimattomia.

Koska vegetaristia minusta ei taida ihan heti tulla, on lihan tuotannon eettisyys asia, joka säännöllisesti askarruttaa mieltäni. Kaupasta olen jo vuosia ostanut vain vapaiden kanojen munia, mutta muuten tavallisille kuluttajille ei ole vaihtoehtoja tarjolla lähimarketeissa. Siksi yleistyvät lähiruokapuodit ja tilamyymälät saavatkin Tuulihattutornin asukkaat liputtamaan laatulihan puolesta.

Kotimaisen luomu- ja vapaana kasvatetun lihan tuotantoa kannattaa vaalia. Vastuullinen kuluttaminen tarkoittaa kiperiä arvovalintoja myös lihan osalta. Mielestäni on hämmentävää, kuinka samat laatutietoiset suomalaiset käyvät sienessä, marjassa ja kalastavat, mutta lihalta ja munilta ei kaivata minimivaatimuksia parempaa. Miksi ei? Takuulla se juhannuskokolla paistettava grillimakkarakin maistuisi paremmalta, jos possuista pidettäisiin hyvää huolta.


Yrttinen kukonpoika
(neljälle)

n. 1kg kukonpoikaa
1 sitruuna
3 rosmariinin oksaa
2 rkl hienonnettua tuoretta timjamia
2 rkl hienonnettua persiljaa
3 tl merisuolaa
1 tl mustapippuria myllystä
4 rkl rypsiöljyä

Pese sitruuna hyvin kuumalla vedellä. Huuhtele kukonpoika ja taputtele se kuivaksi talouspaperilla. Paloittele sitruuna. Ripottele teelusikallinen suolaa linnun sisään. Sullo sitruunan palat ja kaksi rosmariinin oksaa lintuun ja solmi sen koivet yhteen esimerkiksi langalla.

Hienonna loput yrtit ja lisää pieneen kulhoon niiden kaveriksi suola, pippuri ja öljy. Hiero yrttitahna linnun pintaan. Laita lintu uunivuokaan ja paista 200 asteessa noin tunti.

maanantai 25. huhtikuuta 2011

Panzanellaa chorizon kera

Pääsiäisen jälkimainingeissa kaipaa rapeaa salaattia liharuokien vastapainoksi. Tänään töllöstä tulleessa Kokin vapaapäivässä herkuteltiin katkarapuisella panzanellalla. Koska katkikset eivät juuri nyt napanneet ja jääkaapista löytyi chorizoa, pienen muokkauksen jälkeen muhkea illallissalaatti pääsi lautaselle.


Panzanellaa ja chorizoa
(kahdelle)

6 isoa rapeaa salaatinlehteä
8 basilikan lehteä
6 kirsikkatomaattia
2 tl kapriksia
1/4 punasipuli
1/2 isosta punaisesta paprikasta
2 paksua siivua vaaleaa leipää
oliiviöljyä
valkosipulin kynsi
3 pientä tomaattia
3 vihreän parsan vartta
1/2 rkl voita
100g chorizomakkaraa
175 g mozzarellaa
suolaa ja pippuria
herneen versoja

Huuhdo paprika ja paloittele puolikas kolmeen tai neljään osaan. Laita paprikan palat leivinpaperoidulle pellille ulkokuori ylöspäin ja ripsi pintaan hieman oliiviöljyä. Paahda uunivastuksen alla 200 asteessa, kunnes paprikoiden pintaan tulee tummia täpliä. Pistä paprikan palat 10 minuutiksi muovipussiin ja kuori ne sen jälkeen.

Paloittele leipäsiivut isohkoiksi kuutioiksi ja asettele ne samalle leivinpaperille, jolla paahdoit paprikat. Ripsi päälle reilusti oliiviöljyä. Suolaa ja pippuroi. Sekoita palasia käsillä, kunnes ne ovat imeneet hyvin öljyn itseensä. Paista krutonkeja uunissa 200 asteessa noin 10 minuuttia, kunnes ne ovat kauniin kullanruskeita.

Krutonkien ollessa uunissa tee salaatti. Huuhdo salaatinlehdet ja kirsikkatomaatit. Revi salaatti kulhoon ja puolita kirsikkatomaatit sekaan. Kuori ja siivuta pala punasipulia salaattiin. Lisää joukkoon kaprikset ja saksi sekaan paprika pienempinä paloina. Kierrä basilikan lehdet pieneksi nipuksi ja silppua salaatin joukkoon.

Ota toinen kulho esiin. Hiero sen pohjaa valkosipulin kynnellä. Kaada siihen kuumat krutongit. Pese tomaatit ja puolita ne. Puserra tomaateista mehut krutonkien päälle. Siivuta tomaatit krutonkien seuraksi. Lorauta sekaan reilusti oliiviöljyä.

Huuhdo parsat ja katko niistä tyviosat pois. Puolita parsat pitkittäin ja paloittele parsojen puolikkaat parin sentin paloiksi. Sulata pannulla voi ja paista siinä pari minuuttia parsoja. Nostele parsan palat salaatin joukkoon. Siivuta chorizo ohuiksi siivuiksi ja paista ne pannulla rapeiksi. Nostele makkarat salaatin joukkoon ja sekoita mukaan krutongit.

Revi lautasille mozzarellasta paloja. Jauha myllystä suolaa ja pippuria niiden päälle. Kasaa salaattia juustojen päälle ja koristele herneen versoilla.

tiistai 19. huhtikuuta 2011

Luomu lampaankyljykset

Pääsiäiseen ei ole enää montaa päivää, joten tässäpä helppo lammasresepti niille, joita viulu alkaa kyllästyttää. Haimme Tenhon tilalta luomukaritsaa pääsiäispöytää varten ja nämä herkulliset kyljykset pääsivät jo viikonloppuna pannulle. Luomukaritsa ei muuten maistunut yhtään villasukalta toisin kuin monet serkkunsa.


Lampaankyljykset
(kahdelle)

5 luomukaritsan kyljystä

marinadi:
2 rkl oliiviöljyä
1 rkl tummaa balsamicosiirappia
1 rkl tummaa balsamicoa
2 valkosipulinkynttä murskattuna
2 tl tuoretta persiljaa silputtuna
1,5 tl kuivattua minttua
suolaa ja pippuria myllystä

voita paistoon

Sekoita marinadiainekset keskenään muovipussissa ja laita kyljykset kylpyyn 4-5 tunniksi. Kääntele pussia välillä. Nosta kyljykset puoli tuntia ennen paistoa huoneen lämpöön. Paista kyljykset voissa paistinpannulla noin 3-5 minuuttia molemmin puolin, kunnes ne ovat roseen värisiä sisältä.

sunnuntai 17. huhtikuuta 2011

Helppo huevos rancheros

Tämä brunssiresepti sopii täydellisesti leppoisiin sunnuntaiaamuihin, kun tekee mieli jotain tukevampaa ja tulisempaa. Resepti on mukaelma Smitten kitchenin ohjeesta. Helppo tehdä yhdelle tai useammalle. Salsassa kannattaa olla poltetta, muuten nautinto jää vajaaksi.


Huevos rancheros
(kolmelle)

salsa:
3 tomaattia
1 punainen chili
1/4 punasipuli
2 tl persiljasilppua
1/2 limetti
mustapippuria
suolaa

munakas:
3 tortillaa
1,5 dl juustoraastetta
3 munaa
suolaa
mustapippuria
oliiviöljyä


Huuhdo chili ja tomaatit. Tee tomaateista pieniä kuutioita kulhoon. Poista chilistä siemenet ja hienonna pieneksi silpuksi. Silppua sipuli. Sekoita tomaatit, chili ja sipuli keskenään. Purista sekaan limetistä mehua, lisää persilja, suolaa ja pippuria.

Lorauta paistinpannulle vähän oliiviöljyä ja paista toinen puoli tortillasta ruskeapilkkuiseksi. Käännä tortilla, pienennä hellasta lämpöä ja ripottele tortillan päälle 1/2 dl juustoa. Riko muna juuston päälle ja suolaa ja pippuroi se. Kun muna alkaa hyytyä, käännä munapuoli hetkeksi alaspäin ja sitten liu'uta se lautaselle munapuoli ylöspäin. Kasaa tortillan päälle salsaa ja nauti joko avonaisena tai puolikuuksi taitettuna. Toista lopuilla tortilloilla.

perjantai 15. huhtikuuta 2011

Parsapiiras

Kevään parsakausi on täällä. Sen kunniaksi tein kevään ensimmäisen kasvispiirakan. Piirakassa parsan maku on hyvin keveä. Jos haluat ruokaisamman piirakan, niin kannattaa lisätä joukkoon kinkkua tai pekonia.


Parsapiiras
(piirakkavuoallinen)

pohja:
1,25 dl juoksevaa margariinia
2 dl vehnäjauhoa
2 rkl parmesaaniraastetta
ripaus suolaa
vettä

täyte:
400g vihreää parsaa
8 miniterttutomaattia
100g punaista emmentalia raastettuna
3 munaa
2 dl ruokakermaa
0,5 dl maitoa
veitsenkärjellinen muskottipähkinää
1/2 tl yrttisuolaa
mustapippuria rouhittuna


Sekoita jauhot, parmesaani ja suola keskenään. Lisää margariini jauhoihin. Lisää vettä tarpeen mukaan, kunnes saat kiinteän taikinapallon, joka ei tartu käteen. Kauli taikina reilun kokoiseksi ympyräksi ja asettele voideltuun piirakkavuokaan siten, että taikinaa yltää myös reunoille asti.

Huuhtele parsat ja napsauta niistä kannat poikki. Parsa napsahtaa luontaisesti siitä paikasta, mistä puinen osa loppuu, kun sitä kevyesti taittaa. Kuori varret kevyesti kuorimaveitsellä. Puolita parsan varret. Kiehauta parsat runsaassa vedessä, kunnes ne ovat juuri ja juuri kypsiä. Jäähdytä kylmässä vedessä ja valuta.

Huuhtele ja siivuta tomaatit. Asettele tomaatit piirakkavuoan pohjalle. Ripottele päälle juustoraaste. Asettele parsat juuston päälle säteittäin.
Tee munamaito kermasta, maidosta, munista ja mausteista. Kaada se tasaisesti piirakan päälle. Paista 200 asteessa 30-40 minuuttia tai kunnes pinta on kauniin ruskea.

maanantai 11. huhtikuuta 2011

Linssi-vuohenjuustocrostinit

Tämä herkku tuli bongattua sunnuntaisesta tv-ohjelmasta nimeltään Kokin vapaapäivä. Älkää nyt naurako, mutta meillä jopa töllön katselukin keskittyy ruokaohjelmiin. =)

Huomasimme siinä ohjelman edetessä, että meillähän oli melkein kaikki ruokaan tarvittavat ainekset taloudessa. Oli belugalinssejä, puolikas vuohispaketti, hulluilta päiviltä hamstrattuja herkullisia miniterttutomaatteja ja punaviiniäkin tilkka jäljellä. Niistä syntyi kiva maanantai-illallinen.

Annos on sen verran tuhti, että tästä setistä tulee kahdelle pääruoka tai vaihtoehtoisesti neljälle mukava alkupala.


Linssi-vuohenjuustocrostinit
(2-4 annosta)

linssit:
1,5 dl belugalinssejä
5 dl vettä
1/2 kasvisliemikuutio

punaviinikastike:
2,5 dl punaviiniä
2,5 dl vettä
3/4 rkl kanafondia
2 rkl fariinisokeria
pippuria

leivät:
4 siivua maalaisleipää
reilu loraus oliiviöljyä
valkosipulin kynsi
100g vuohenjuustoa

lisäksi:
1 pkt filepekonia tai 6 siivua pancettaa
12 kirsikkatomaattia
oliiviöljyä
2-3 kourallista mangoldia tai pinaattia
1 rkl voita
1 rkl vincottoa tai tummaa balsamicosiirappia

Huuhdo linssit. Kiehauta vesi ja laita kattilaan linssit ja liemikuutio porisemaan 30 minuutiksi. Huuhtele linssit haalealla vedellä ja pistä sivuun odottamaan.

Kaada kattilaan viini, vesi, fondi ja sokeri. Kiehuta viinikastiketta n. 30 minuuttia, kunnes sen määrä on pienentynyt puoleen. Mausta pippurilla.

Lämmitä uuni 200 asteeseen. Huuhdo tomaatit ja asettele paperoidulle pellille. Ripsi oliiviöljyä päälle. Paista uunissa, kunnes tomaattien pinnat alkavat halkeilla. Lorauta paistinpannuun oliiviöljyä. Kun se on kunnolla kuumentunut, paista leivät siinä molemmin puolin (n. 30 sekuntia per puoli) kullanruskeiksi. Asettele leivät paperoidulle pellille, hieraise niitä valkosipulin kynnellä ja paista uunissa 5 minuuttia. Laita kolmannelle pellille kahden leivinpaperin väliin pekonit ja esim. ritilä painoksi päälle. Pekoneita paistetaan uunissa 15 minuuttia. Jos satut omistamaan kiertoilmauunin, niin koko hela hoidon voi uunittaa kerralla.


Paistetuille leiville levitetään vuohenjuustoa ja niitä lämmitetään vielä hetki uunissa, kunnes juusto alkaa pehmentyä. Huuhtele mangoldit. Sulata voi paistinpannussa, lisää mangoldit ja linssit. Pyörittele pannussa, kunnes mangoldit alkavat nuupahtaa kivasti.

Kokoaminen: Asettele lautasille leivät, niiden päälle pekonit, sitten linssi-mangoldiseos, lusikoi päälle reilusti punaviinikastiketta ja lorauta päälle vincottoa. Asettele koristeeksi tomaatit.

perjantai 8. huhtikuuta 2011

Lämmin vuohenjuustosalaatti

Vuohenjuusto jakaa ihmisiä lähes yhtä tehokkaasti kuin homejuustot. Herkkäsuisille ja -nenäisille voin silti tosi nirsona suositella lämmintä vuohenjuustosalaattia. Kun vuohis pääsee tämän keveän taikinakuoren sisällä pehmenemään, sen maku pehmenee kerrassaan miellyttäväksi.

Jos makoisia viikunoita ei satu saamaan, niin ne voi myös korvata päärynän paloilla tai vaikkapa mansikoilla.


Lämmin vuohenjuustosalaatti
(kahdelle)

salaatti:
1/4 ruukkua lollorossoa
1/4 ruukkua jääsalaattia
1/4 kurkkua
2 viikunaa
0,5 dl suolattuja pistaaseja
rosepippureita

hunajainen vadelmavinaigrette:
1 rkl vadelmaviinietikkaa
1 rkl rypsiöljyä
1 tl juoksevaa hunajaa
ripaus pippuria ja suolaa

juusto:
filotaikinaa
voisulaa
kaksi n.0,5cm:n paksuista viipaletta vuohenjuustoa

Ota filotaikina sulamaan. Huuhtele ja kuivaa salaatti, kurkku ja viikunat. Siivuta kurkku suikaleiksi ja viikunat ohuiksi siivuiksi. Asettele salaatin lehtien kera kauniisti lautasille. Sekoita vinaigretten ainekset yhteen ja pirskota salaateille.

Sulata filotaikinaa varovaisesti, kunnes siitä saa irrotettua leveydeltään noin kaksi kertaa vuohenjuustokiekkosi halkaisijan kokoisen palan. Jaa filolevy reiluksi neliöiksi ja irrottele kerrokset varovaisesti toisistaan. Ota yksi filo pala, voitele, lisää toinen filopala ja voitele, toista kunnes olet käyttänyt puolet taikina-arkeistasi. Asettele siivu juustoa keskelle taikinaa ja kääri paketiksi juuston ympärille. Toista lopuilla taikinalevyillä ja juustolla.

Paista filo-juustokäääröjä kuumalla pannulla, kunnes ne ovat saaneet kauniin kullanruskean värin molemmille puolilleen. Asettele salaatin päälle. Ripottele salaattien pinnalle pistaasit ja rouhi juustokääröjen päälle rosepippuria. Tarjoile välittömästi.

torstai 7. huhtikuuta 2011

Islantilainen hodari

Täydellisen hot dogin etsintä on asia, joka taloudessamme otetaan hyvin vakavasti. No ei vaineskaan, mutta asiaa on kyllä mietiskelty monelta kantilta.

Suurin ongelma on makkaran löytäminen. Hyviä sämpylävaihtoehtoja on saatavilla helpostikin, mutta makkarat ovat kortilla. Optimaalisen hodarimakkaran kuuluisi meidän mielestämme olla pitkä, kapea, mukavasti suussa napsahtava, lihaisa ja mausteitakin saa käyttää. Vaikka suomalaiset makkarakansaa ovatkin, niin tähän tarkoitukseen niitä saa etsiä kissojen ja koirien kera. Bratwursti ei nappaa, grillimakkarat ovat väärän mallisia ja useimmat nakit ovat auttamattomasti liian pieniä ja mauttomia.

Tällä kertaa inspiraation lähteenä oli Huffington Postin islantilaisen pylsurin ylistyslaulu, joka kantautui Tuulihattutorniin saakka. Kokeilisimme mielellämme aitoa islantilaista makkaraa ja sinappia, mutta makkarapaketin rahtaus Suomeen asti on vähän turhan kallista ja epäilemme, ettei ruoan säilyvyyskään matkalla olisi taattu.

Koska kuukauden ruokahaasteessa on aiheena olut, hodarimme lyö kaksi kärpästä yhdellä iskulla. Määriä ja tarveaineita on muokattu oman makumme mukaisiksi. Nämä olivat kehumisen arvoisia ja pääsevät toistekin ruokapöytään.


Hodarit islantilaiseen tapaan
(6kpl)

hodarit:
6 isoa ja pitkänmallista sämpylää (meillä Jussinhannan)
6 nakkia/makkaraa (Vatajan täyslihanakkeja)
3 rkl sinappia
3 rkl ketsuppia
6 rkl remouladea (resepti alla)
6 rkl paahdettua sipulia
3 rkl salottisipulia silputtuna
3 dl tummaa lagerolutta

remouladekastike:
1,5 dl rypsiöljyä
keltuainen
1 tl hunajadijonsinappia
1 rkl hunaja-omenaviinietikkaa
1 rkl pieneksi silputtua etikkakurkkua
2 tl pieneksi silputtuja kapriksia
1 rkl silputtua tuoretta kirveliä


Sekoita pienessä kulhossa keltuainen ja dijonsinappi tasaiseksi. Lisää vähitellen öljyä koko ajan vatkaten, kunnes saat paksuhkoa kastiketta. Lisää etikka, kaprikset, kurkku ja kirvelit kastikkeeseen. Pistä kylmään, kunnes on hodareiden täytön aika.

Paista nakkeja kuivalla pannulla kovalla lämmöllä, kunnes ne saavat vähän väriä. Kaada olut pannulle ja laita samalla jo liesi pois päältä. Pyörittele nakkeja oluessa, kunnes se haihtuu pannulta. Halkaise sämpylät ja lämmitä niitä 200 asteisessa uunissa muutama minuutti, kunnes ne ovat kuumia. Täytä sämpylät aloittaen nakeista, sitten lisää ketsuppi, sinappi, remoulade, salottisipuli ja päälle paahdettua sipulia. Nauti kylmän oluen tai kolan kanssa!

lauantai 2. huhtikuuta 2011

Täytetyt paprikat Ruokatorstain tapaan

Kun kaipaa arkiruokaa, mutta pienellä vaihtelulla, on hyvä aika kaivaa esiin Ruokatorstai ja etsiä jotain uutta. Tällä viikolla meillä syötiin täytettyjä paprikoita jauheliha- ja suppilovahverotäytteillä.


Täytetyt paprikat
(neljälle)

4 paprikaa
400g jauhelihaa tai 2-3 dl kuivattuja suppilovahveroita
1 sipuli silputtuna
2 dl keitettyä riisiä
100g fetaa
muna
1 dl ruokakermaa
1 tl suolaa
pippuria
1 tl paprikajauhetta
1 tl oreganoa
(1 rkl sweet chili -kastiketta)
juustoraastetta

Jos käytät kuivattuja sieniä, niin murskaa ne ja laita runsaaseen veteen turpoamaan vähintään puoleksi tunniksi. Puolita ja poista paprikoista siemenet. Laita paprikat kulhoon ja kaada päälle kiehuvaa vettä. Esikypsennä paprikoita 5-10 minuuttia kuumassa vedessä. Valuta. Kuullota sipuli paistinpannulla ja ruskista sen jälkeen sipulin kaverina jauheliha tai paista sienet. Anna seoksen jäähtyä. Sekoita kulhossa riisi ja jauheliha/sieni-sipuliseos. Murenna joukkoon feta. Lisää kerma ja muna. Mausta. Täytä paprikat ja ripottele juustoraastetta päälle. Paista 200 asteisessa uunissa noin puoli tuntia.

perjantai 25. maaliskuuta 2011

Kananpoikaa tulisessa molekastikkeessa

Suklainen mole, joka yhdistää suklaan, chilin ja broilerin hyvin herkullisella tavalla toisiinsa. Molekastike on kiehtonut mieltäni siitä asti, kun näin Rick Baylessin tarjoilevan sitä Top Chef Mastersissa. Tämä on helpotettu kotiversio Baylessin classic red molesta ja kanasta. Poltteen määrää voi säätää maun mukaan.


Kananpoikaa molessa
(neljälle)

mole:
puoli rasiaa kirsikkatomaatteja
1 dl seesaminsiemeniä
0,5 dl oliiviöljyä
8 piquantepaprikaa
1-3 linnunsilmächiliä
4 valkosipulin kynttä
1,2 dl mantelilastuja
1,2 dl rusinoita
0,5 tl kanelia
1/4 tl vastarouhittua mustapippuria
1/4 tl anista
1/8 tl neilikkaa
siivu vaaleaa paahtoleipää
40g tummaa suklaata
2 fond du chef -kuutiota (kana tai kasvis)
8 dl vettä
suolaa
1 rkl sokeria

broileri:
1 kg kananpojan koipipaloja
suolaa ja pippuria
oliiviöljyä

glaze ja päälle:
0,5 dl agave- tai maissisiirappia
paahdettuja seesaminsiemeniä
persiljaa


Paahda kirsikkatomaatteja hyvin kuuman vastuksen alla kunnes pinnassa on tummia läikkiä. Laita tomaatit kattilaan odottamaan jatkoa. Paahda seesaminsiemeniä kuivassa pannussa keskilämmöllä kullanruskeiksi. Pistä seesamit tomaattien kaveriksi ja lisää pannuun öljyä. Freesaa pannussa murskatut valkosipulinkynnet ja mantelit, kunnes ne alkavat saada väriä. Lisää kattilaan, mutta jätä mahdollisimman paljon öljyä pannuun. Pyöräytä rusinoita pannussa, kunnes ne pullistuvat ja pistä muiden ainesten joukkoon. Freesaa hetki piquanteja ja lopussa öljyssä paahda paahtoleipä ruskeaksi. Silppua leipä muiden ainesten joukkoon.

Mittaa kaneli, pippuri, anis, neilikka ja hienonnettu chili kattilaan. Lisää joukkoon 3,5 dl vettä ja suklaa paloiteltuna. Kuumenna kevyellä lämmöllä , kunnes seos alkaa kuplia ja suklaa sulaa. Soseuta tasaiseksi kastikkeeksi. Lisää loppu vesi ja liemikuutiot. Keitä puoli tuntia.

Öljyä uunivuoka ja suolaa ja pippuroi broilerit. Ripsi broilerien päälle öljyä. Paista broilereita 175 asteessa noin 45-50 minuuttia, kunnes ne ovat kypsiä.

Ota noin 1,2 dl kastiketta pienempään kattilaan ja lisää joukkoon siirappi. Kiehauta glazea miedolla lämmöllä noin puolisen tuntia. Anna samaan aikaan kastikkeen edelleen porista.


Kun broilerit ovat kypsiä, valele ne glazella. Ripottele pinnalle paahdettuja seesaminsiemeniä. Paista broilereita 200 asteessa vielä noin 10 minuuttia.

Ota kastike pois tulilta ja mausta se vielä suolalla ja sokerilla sopivaksi. Suurusta tarvittaessa. Tarjoa broileri kastikkeen ja riisin tai tortillojen kera. Koristele annokset persiljalla.

sunnuntai 20. maaliskuuta 2011

Chili-suklaafondue

Sunnuntai-illan herkuksi valikoitui Idolsin kaveriksi suklainen fondue. Suklaisiin jälkkäreihin saa ihan uusia ulottuvuuksia, kun lisää esimerkiksi chiliä, kanelia tai rosepippuria.


Chili-suklaafondue
(neljälle)

200g tummaa suklaata
0,5 dl kuohukermaa
maun mukaan chiliä tai cayennea

Sulata suklaa vesihauteessa. Lisää rauhallisesti sekoittaen mikrossa lämmitetty kerma ja lisää maun mukaan chiliä. Herkuttele tuoreiden hedelmien, marjojen, vaahtokarkkien tai keksien kera.

perjantai 18. maaliskuuta 2011

Täytetyt luumut zabaglionehunnulla

Sokrateen keittiön asettama maaliskuun ruokahaaste toi mukanaan italialaisen keittiön, mutta maidottomana ja viljattomana. Kun tietää italialaisten intohimon juustoihin ja pastaan, niin tästä tulikin astetta kinkkisempi juttu.

Muutaman päivän pohdinnan jälkeen päädyin jälkiruokaosastoon. Zabaglionehuntu hedelmillä kiehtoi sen verran, että sinne päin lähdettiin.

Koska persikat eivät ole näin talvella parhaimmillaan, niin luumuilla mennään. Portviini ja luumut on ihan klassikko. Toimii tässäkin.


Täytetyt luumut zabaglionehunnulla
(kahdelle)

luumut:
3 kypsää tummaa luumua
2 tl kaakaojauhetta
2 rkl mantelijauhetta
1 tl amarettoa
2 rkl juoksevaa margariinia (maidoton)
2 rkl fariinisokeria
1 tl vaniljauutetta tai -aromia

portviinizabaglione:
2 keltuaista
0,3 dl sokeria
0,3 dl portviiniä
pieni ripaus suolaa

Halkaise luumut ja koverra kivet pois. Asettele luumujen puolikkaat kuoppa ylöspäin uunivadille. Yhdistä kaakaojauhe, mantelijauhe, amaretto, margariini ja sokeri kulhossa ja sekoita tasaiseksi massaksi. Täytä luumut. Kypsennä luumuja 200 asteessa noin 20-25 minuuttia, kunnes ne ovat kypsiä.

Sekoita keskenään keltuaiset, sokeri, viini ja suola. Vispaa kulhossa kevyeksi vaahdoksi. Laita kulho vesihauteeseen, jonka vesi porisee, mutta ei kiehu. Veden ei tule koskettaa kulhon pohjaa. Vispaa vaahtoa noin 5 minuuttia, kunnes vispilää nostaessa takaisin valuva vaahto jättää selvän kuvion vaahdon pintaan. Nosta kulho pois vesihauteesta ja jatka vispausta, kunnes vaahto on haaleaa.

Tarjoile vaahto luumujen kera. Nauti!

torstai 17. maaliskuuta 2011

Tomaatti-mozzarellasalaatti eli caprese

Tämä herkku on parhaimmillaan kesällä, kun kotimaiset tomaatit ovat mehevimmillään. Se sopii hyvin seuraksi grilliruoille, kevyeksi lounaaksi tai muuten vain naposteltavaksi. Näin lumiseen aikaan se tuo kesän talven keskelle.


Insalata caprese
(kahdelle herkkusuulle lisukkeeksi tai yhdelle pääruoaksi)

3 isoa tomaattia
175g viipaloitua mozzarellaa
2 rkl basilikan lehtiä
hyvää extra virgin oliiviöljyä
mustapippuria myllystä
merisuolahiutaleita

Siivuta tomaatit ja asettele ne lautasille vuorotellen mozzarellasiivujen kanssa. Lorauta päälle oliiviöljyä, rouhaise reilusti mustapippuria ja ripottele tomaattien pintaan suolaa. Kääräise basilikan lehdet rullalle ja silppua ne pieneksi. Ripottele basilika salaatin päälle. Ja eikun ääntä kohti.