keskiviikko 13. heinäkuuta 2011

Book Food: Kermakalja

Tänään on viimeisen Harry Potter -elokuvan ensi-ilta. Niinpä yhdistän tähän postaukseeni kolme intohimoani: leffat, kirjat ja ruoan.

Monet foodiet varmasti muistavat ajatelleensa, kuinka herkullisilta romaaneissa esiintyvät ateriat kuulostavat. Oletko ikinä ajatellut miltä Taru sormusten herran haltioiden matkaleipä eli lembas maistuisi? Tai oletko nauranut maha kippuralla pikkutyttönä Vihervaaran Annan erikoista kirsikkamehua? Enid Blytonin päähenkilöilleen pakkaamat piknikeväät ovat nyt vähintään kuuluisia. Itse olen aina himoinnut Rudyard Kiplingin kuvailemia intialaisen katukeittiön antimia tamarindeineen. Esimerkkejä löytyy varmasti jokaiselta. Kerrothan kommenteissa, jos mieleesi tulee herkullinen kirjallinen ruokahetki.

Tässäpä on siis päivän Book Food: kermakalja Tuulihattutornin tapaan. Tämä versio kermakaljasta käy makeasta jälkiruoasta tai terästettynä aikuisten drinkistä, joka saa varmasti kotitontunkin sekaisin. Inspiraatiota otin Huffington Postin artikkelista, jossa kerrotaan kermakaljan suunnittelusta ja sen suosiosta Orlandon Wizarding Worldissa.


Kermakalja
(kahdelle)

pohja:
0,355 l kermasoodaa (A&W vanilla cream soda)
2 tl toffeekastiketta
1/4 tl kanelia

float:
3 rkl maustamatonta kermavaahtoa
3 rkl marshmallow fluffia
ripaus kanelia juoman päälle

Ota kaksi isohkoa juomalasia. Laita molempien pohjalle toffeekastiketta ja kanelia. Kaada osa soodasta päälle. Sekoita toffee ja kaneli juomaan. Kaada loppu sooda tasapuolisesti laseihin.

Sekoita kermavaahto ja fluff keskenään. Asettele vaahtoa juomien pinnalle ja koristele ripauksella kanelia. Tarjoile heti.

torstai 7. heinäkuuta 2011

Aloittelijan kalakoulu: fileointi ja ahvenrullat


Viime kuussa perkasimme hauen kalakoulussa ja tänään vuorossa on fileointi. Vaikka tällä kertaa isohko ahven on päätynyt veitsen alle, voi tätä ohjetta käyttää myös muiden kalalajien kanssa.

Tässä ohjeessa oletetaan, että kala on jo perattu valmiiksi. Kalan fileointi kannattaa tehdä samana päivänä kuin perkaus, jos aikoo saada nahan lähtemään nätisti pois fileestä. Pannukalaanhan voi nahan ihan hyvin jättää ja paistaa sen vain mukavan rapeaksi voissa. Jos kalan aikoo fileoida nahattomaksi, suomustus ei ole välttämätöntä esikäsittelyssä.


Ahvenen käsittelyyn kannattaa varata (kala)sakset sekä ohutteräinen ja terävässä kunnossa oleva fileointiveitsi. Otetaan tukeva ote kalasta ja leikataan ahvenen terävä selkäevä pois saksilla ennen kuin siihen onnistuu telomaan itsensä. Tarkoitus on osua saksilla vain evään, eikä leikata nahkaa.


Kun evä on leikattu, otetaan fileointiveitsi esiin. Paikallistetaan ahvenen vatsaevä. Veitsi sujautetaan sen taakse ja vedetään luiden vierestä kohti selkärankaa.


Selkärangan kohdalla käännetään veitsi lappeelleen alustaa vasten terä kohti pyrstöä ja vedetään rauhallisesti pyrstöön päin. Kannattaa varoa sormia. Hyvä veitsi liukuu nätisti selkärankaa vasten pyrstöön asti.



Käännetään file toisin päin ja poistetaan kylkiruodot. Ne on selvästi tuntuva harjanne ruotoja keskellä filettä. Ujutetaan veitsi niiden alle ja leikataan pois. Hauesta kannattaa nyppiä myös y-ruodot pois kalapihdeillä, se mukavoittaa syömistä merkittävästi.


Jos fileestä haluaa nahattoman, käännetään file nahkapuoli alaspäin laudalle ja sujautetaan veitsi lappeellaan fileen pyrstöpäästä lihan ja nahan väliin. Sitten vain pidetään nahkasta kiinni sormilla, kalapiikillä tai vaikka haarukalla ja liu'utetaan veitseä kohti fileen etuosaa.


Ja tadaa! Meillä on valmis file! Iisiä eikö totta?

_______________________________________________


Pestoiset ahvenrullat
(neljälle)

n.600g ahvenfileitä

pesto:
1,5 dl rucolan lehtiä
1,5 dl basilikan lehtiä
4 rosmariinin oksaa
2 rkl pinjan siemeniä
1 dl kylmäpuristettua oliiviöljyä
yhden limen mehu
merisuolahiutaleita
mustapippuria myllystä

vuokaan:
1 dl valkoviiniä

Riivi rosmariinin lehdet ja muut yrtit tehosekoittimeen tai sauvasekoittimen sipulisilppuriin. Lisää muut peston ainekset ja surauta tasaiseksi soseeksi. Mausta suolalla ja pippurilla.

Sipaise kevyesti öljyä uunivuokaan. Levitä teelusikallinen pestoa jokaiselle ahvenfileelle. Rullaa kääröiksi ja asettele kääröt vuokaan. Levitä ahvenrullien pintaan pestoa ja lorauta valkoviiniä vuokaan. Paista rullia uunissa 200 asteessa noin 30 minuuttia. Tarjoile esimerkiksi uusien perunoiden ja tomaatti-mozzarellasalaatin kavereina.

Kesähässäkkää

Tervehdys täältä Tuulihattutornista. Kesäkuu meni yllättävien kesähäiden pääkokkina puuhaillessa ja työkiireiden lomassa. Kirjoittelu jäi suorastaan luvattoman heikoille. Nyt päässä kuitenkin suorastaan surisee ihania kesäruokaideoita, joiden toteuttamista odotan vesi kielellä.


Kasvatin loppukeväästä ikkunalla koko joukon yrttien taimia, joista puolet kuoli, kun erehdyin siirtelemään niitä eri purkkeihin. Nyt ne yrittävät selviytyä etelän puoleisella parvekkeella, joka on aurinkoisina päivinä suorastaan polttavan kuuma. Pahimmat hellepäivät yrtit viettävät sisätiloissa hortonomikissamme hoidettavina. Jospa niistä silti kesän loppuun mennessä saisi jotain ruokiinkin.

Kesä on ruokavuodenajoista ehdoton suosikkini. Tuoreet kotimaiset torivihannekset, auringossa kypsyneet marjat ja hellepäivän onginta mökin laiturilta tekevät kesästä kesän. Seuraava osa aloittelijan kalakoulusta onkin jo luvassa tänään.




Loppuun vielä pieni mainos: Vihannes.netissä voi tutustua kauden kasviksiin ja poimia mukaansa keveitä kesäreseptejä tai lähettää omansa reseptikilpailuun, jossa on palkintona Iittalan lahjakortteja. Kannattaa siis osallistua!