lauantai 30. huhtikuuta 2011

Rosmariinilla maustettu karamellipopcorn

Tässäpä näppärä herkku mukaan vappupiknikille. Karamellipopparit ovat nameja, helppoja, eivätkä vaadi miljoonaa ainesosaa. Kaupan valmisversiot ovat aika vaisuja, kun kerran itse tehtyä pääsee maistamaan. Tämä on muokattu versio Tasty Kitchenin ohjeesta, jonne ohje on napattu Martha Stewartilta.


Rosmariinilla maustettu karamellipopcorn
(n.3 litraa)

1,5 dl popcornjyviä
3 rkl rypsiöljyä
1,8 dl vaahterasiirappia
6 rkl voita
2 isoa rosmariinin oksaa
1,5 tl merisuolahiutaleita
1/3 tl ruokasoodaa

Ota iso kattila (3-5l) esiin. Lorauta kattilan pohjalle öljy ja kuumenna sitä täydellä teholla, kunnes öljy alkaa lämmetä. Kaada jyvät kattilaan ja kuumenna, kunnes jyvät alkavat paukkua. Pienennä lieden lämpöä reilusti. Pidä kattilasta ja kannesta kiinni kaksin käsin ja heiluttele kattilaa välillä varovaisesti. Kun suurin osa jyvistä on poksahdellut, laita liedestä lämpö kokonaan pois, ettei popparit pala. Pohjalla olevien jyvien helinästä heilutellessa tiedät milloin kaikki popparit ovat poksahdelleet. Kaada popparit isoon kulhoon.

Ota pienempi kattila esiin. Kuumenna kattilassa voita ja siirappia, kunnes niiden seos on 107 asteista. Ota kattila pois kuumalta levyltä. Silppua rosmariinin oksien lehdet pieneksi ja lisää kattilaan. Lisää kattilaan myös suola ja viimeisenä ruokasooda. Sekoita nopeasti ja kaada tasaisesti popcornien päälle. Sekoita kauhalla, kunnes jokaisen popparin pinnalla on karamellia. Kaada popparit paperoidulle uunipellille ja paista niitä uunissa 120 asteessa reilu tunti tai kunnes ne ovat kuivia. Jäähdytä ja paloittele pienemmäksi.

torstai 28. huhtikuuta 2011

Yrttinen kukonpoika

Tampereelle avatusta Lähiruokapuoti Lempistä saa kauan himoitsemiani Viskilän tilan Kukonharjan Kukonpoikia. Kukonpojissahan yhdistyy monta mukavaa asiaa.

Kerrankin lintujen elinoloista ei ole naputtamista, sillä kukonpojat saavat syödä Viskilän tilan itse kasvattamaa viljaa, tepastella turpeella ja oljilla, ja kesällä vielä ulkoillakin. Omissa silmissäni plussaa on myös, että kukonpojat ovat lähiruokaa ja marinoimattomia.

Koska vegetaristia minusta ei taida ihan heti tulla, on lihan tuotannon eettisyys asia, joka säännöllisesti askarruttaa mieltäni. Kaupasta olen jo vuosia ostanut vain vapaiden kanojen munia, mutta muuten tavallisille kuluttajille ei ole vaihtoehtoja tarjolla lähimarketeissa. Siksi yleistyvät lähiruokapuodit ja tilamyymälät saavatkin Tuulihattutornin asukkaat liputtamaan laatulihan puolesta.

Kotimaisen luomu- ja vapaana kasvatetun lihan tuotantoa kannattaa vaalia. Vastuullinen kuluttaminen tarkoittaa kiperiä arvovalintoja myös lihan osalta. Mielestäni on hämmentävää, kuinka samat laatutietoiset suomalaiset käyvät sienessä, marjassa ja kalastavat, mutta lihalta ja munilta ei kaivata minimivaatimuksia parempaa. Miksi ei? Takuulla se juhannuskokolla paistettava grillimakkarakin maistuisi paremmalta, jos possuista pidettäisiin hyvää huolta.


Yrttinen kukonpoika
(neljälle)

n. 1kg kukonpoikaa
1 sitruuna
3 rosmariinin oksaa
2 rkl hienonnettua tuoretta timjamia
2 rkl hienonnettua persiljaa
3 tl merisuolaa
1 tl mustapippuria myllystä
4 rkl rypsiöljyä

Pese sitruuna hyvin kuumalla vedellä. Huuhtele kukonpoika ja taputtele se kuivaksi talouspaperilla. Paloittele sitruuna. Ripottele teelusikallinen suolaa linnun sisään. Sullo sitruunan palat ja kaksi rosmariinin oksaa lintuun ja solmi sen koivet yhteen esimerkiksi langalla.

Hienonna loput yrtit ja lisää pieneen kulhoon niiden kaveriksi suola, pippuri ja öljy. Hiero yrttitahna linnun pintaan. Laita lintu uunivuokaan ja paista 200 asteessa noin tunti.

maanantai 25. huhtikuuta 2011

Panzanellaa chorizon kera

Pääsiäisen jälkimainingeissa kaipaa rapeaa salaattia liharuokien vastapainoksi. Tänään töllöstä tulleessa Kokin vapaapäivässä herkuteltiin katkarapuisella panzanellalla. Koska katkikset eivät juuri nyt napanneet ja jääkaapista löytyi chorizoa, pienen muokkauksen jälkeen muhkea illallissalaatti pääsi lautaselle.


Panzanellaa ja chorizoa
(kahdelle)

6 isoa rapeaa salaatinlehteä
8 basilikan lehteä
6 kirsikkatomaattia
2 tl kapriksia
1/4 punasipuli
1/2 isosta punaisesta paprikasta
2 paksua siivua vaaleaa leipää
oliiviöljyä
valkosipulin kynsi
3 pientä tomaattia
3 vihreän parsan vartta
1/2 rkl voita
100g chorizomakkaraa
175 g mozzarellaa
suolaa ja pippuria
herneen versoja

Huuhdo paprika ja paloittele puolikas kolmeen tai neljään osaan. Laita paprikan palat leivinpaperoidulle pellille ulkokuori ylöspäin ja ripsi pintaan hieman oliiviöljyä. Paahda uunivastuksen alla 200 asteessa, kunnes paprikoiden pintaan tulee tummia täpliä. Pistä paprikan palat 10 minuutiksi muovipussiin ja kuori ne sen jälkeen.

Paloittele leipäsiivut isohkoiksi kuutioiksi ja asettele ne samalle leivinpaperille, jolla paahdoit paprikat. Ripsi päälle reilusti oliiviöljyä. Suolaa ja pippuroi. Sekoita palasia käsillä, kunnes ne ovat imeneet hyvin öljyn itseensä. Paista krutonkeja uunissa 200 asteessa noin 10 minuuttia, kunnes ne ovat kauniin kullanruskeita.

Krutonkien ollessa uunissa tee salaatti. Huuhdo salaatinlehdet ja kirsikkatomaatit. Revi salaatti kulhoon ja puolita kirsikkatomaatit sekaan. Kuori ja siivuta pala punasipulia salaattiin. Lisää joukkoon kaprikset ja saksi sekaan paprika pienempinä paloina. Kierrä basilikan lehdet pieneksi nipuksi ja silppua salaatin joukkoon.

Ota toinen kulho esiin. Hiero sen pohjaa valkosipulin kynnellä. Kaada siihen kuumat krutongit. Pese tomaatit ja puolita ne. Puserra tomaateista mehut krutonkien päälle. Siivuta tomaatit krutonkien seuraksi. Lorauta sekaan reilusti oliiviöljyä.

Huuhdo parsat ja katko niistä tyviosat pois. Puolita parsat pitkittäin ja paloittele parsojen puolikkaat parin sentin paloiksi. Sulata pannulla voi ja paista siinä pari minuuttia parsoja. Nostele parsan palat salaatin joukkoon. Siivuta chorizo ohuiksi siivuiksi ja paista ne pannulla rapeiksi. Nostele makkarat salaatin joukkoon ja sekoita mukaan krutongit.

Revi lautasille mozzarellasta paloja. Jauha myllystä suolaa ja pippuria niiden päälle. Kasaa salaattia juustojen päälle ja koristele herneen versoilla.

tiistai 19. huhtikuuta 2011

Luomu lampaankyljykset

Pääsiäiseen ei ole enää montaa päivää, joten tässäpä helppo lammasresepti niille, joita viulu alkaa kyllästyttää. Haimme Tenhon tilalta luomukaritsaa pääsiäispöytää varten ja nämä herkulliset kyljykset pääsivät jo viikonloppuna pannulle. Luomukaritsa ei muuten maistunut yhtään villasukalta toisin kuin monet serkkunsa.


Lampaankyljykset
(kahdelle)

5 luomukaritsan kyljystä

marinadi:
2 rkl oliiviöljyä
1 rkl tummaa balsamicosiirappia
1 rkl tummaa balsamicoa
2 valkosipulinkynttä murskattuna
2 tl tuoretta persiljaa silputtuna
1,5 tl kuivattua minttua
suolaa ja pippuria myllystä

voita paistoon

Sekoita marinadiainekset keskenään muovipussissa ja laita kyljykset kylpyyn 4-5 tunniksi. Kääntele pussia välillä. Nosta kyljykset puoli tuntia ennen paistoa huoneen lämpöön. Paista kyljykset voissa paistinpannulla noin 3-5 minuuttia molemmin puolin, kunnes ne ovat roseen värisiä sisältä.

sunnuntai 17. huhtikuuta 2011

Helppo huevos rancheros

Tämä brunssiresepti sopii täydellisesti leppoisiin sunnuntaiaamuihin, kun tekee mieli jotain tukevampaa ja tulisempaa. Resepti on mukaelma Smitten kitchenin ohjeesta. Helppo tehdä yhdelle tai useammalle. Salsassa kannattaa olla poltetta, muuten nautinto jää vajaaksi.


Huevos rancheros
(kolmelle)

salsa:
3 tomaattia
1 punainen chili
1/4 punasipuli
2 tl persiljasilppua
1/2 limetti
mustapippuria
suolaa

munakas:
3 tortillaa
1,5 dl juustoraastetta
3 munaa
suolaa
mustapippuria
oliiviöljyä


Huuhdo chili ja tomaatit. Tee tomaateista pieniä kuutioita kulhoon. Poista chilistä siemenet ja hienonna pieneksi silpuksi. Silppua sipuli. Sekoita tomaatit, chili ja sipuli keskenään. Purista sekaan limetistä mehua, lisää persilja, suolaa ja pippuria.

Lorauta paistinpannulle vähän oliiviöljyä ja paista toinen puoli tortillasta ruskeapilkkuiseksi. Käännä tortilla, pienennä hellasta lämpöä ja ripottele tortillan päälle 1/2 dl juustoa. Riko muna juuston päälle ja suolaa ja pippuroi se. Kun muna alkaa hyytyä, käännä munapuoli hetkeksi alaspäin ja sitten liu'uta se lautaselle munapuoli ylöspäin. Kasaa tortillan päälle salsaa ja nauti joko avonaisena tai puolikuuksi taitettuna. Toista lopuilla tortilloilla.

perjantai 15. huhtikuuta 2011

Parsapiiras

Kevään parsakausi on täällä. Sen kunniaksi tein kevään ensimmäisen kasvispiirakan. Piirakassa parsan maku on hyvin keveä. Jos haluat ruokaisamman piirakan, niin kannattaa lisätä joukkoon kinkkua tai pekonia.


Parsapiiras
(piirakkavuoallinen)

pohja:
1,25 dl juoksevaa margariinia
2 dl vehnäjauhoa
2 rkl parmesaaniraastetta
ripaus suolaa
vettä

täyte:
400g vihreää parsaa
8 miniterttutomaattia
100g punaista emmentalia raastettuna
3 munaa
2 dl ruokakermaa
0,5 dl maitoa
veitsenkärjellinen muskottipähkinää
1/2 tl yrttisuolaa
mustapippuria rouhittuna


Sekoita jauhot, parmesaani ja suola keskenään. Lisää margariini jauhoihin. Lisää vettä tarpeen mukaan, kunnes saat kiinteän taikinapallon, joka ei tartu käteen. Kauli taikina reilun kokoiseksi ympyräksi ja asettele voideltuun piirakkavuokaan siten, että taikinaa yltää myös reunoille asti.

Huuhtele parsat ja napsauta niistä kannat poikki. Parsa napsahtaa luontaisesti siitä paikasta, mistä puinen osa loppuu, kun sitä kevyesti taittaa. Kuori varret kevyesti kuorimaveitsellä. Puolita parsan varret. Kiehauta parsat runsaassa vedessä, kunnes ne ovat juuri ja juuri kypsiä. Jäähdytä kylmässä vedessä ja valuta.

Huuhtele ja siivuta tomaatit. Asettele tomaatit piirakkavuoan pohjalle. Ripottele päälle juustoraaste. Asettele parsat juuston päälle säteittäin.
Tee munamaito kermasta, maidosta, munista ja mausteista. Kaada se tasaisesti piirakan päälle. Paista 200 asteessa 30-40 minuuttia tai kunnes pinta on kauniin ruskea.

maanantai 11. huhtikuuta 2011

Linssi-vuohenjuustocrostinit

Tämä herkku tuli bongattua sunnuntaisesta tv-ohjelmasta nimeltään Kokin vapaapäivä. Älkää nyt naurako, mutta meillä jopa töllön katselukin keskittyy ruokaohjelmiin. =)

Huomasimme siinä ohjelman edetessä, että meillähän oli melkein kaikki ruokaan tarvittavat ainekset taloudessa. Oli belugalinssejä, puolikas vuohispaketti, hulluilta päiviltä hamstrattuja herkullisia miniterttutomaatteja ja punaviiniäkin tilkka jäljellä. Niistä syntyi kiva maanantai-illallinen.

Annos on sen verran tuhti, että tästä setistä tulee kahdelle pääruoka tai vaihtoehtoisesti neljälle mukava alkupala.


Linssi-vuohenjuustocrostinit
(2-4 annosta)

linssit:
1,5 dl belugalinssejä
5 dl vettä
1/2 kasvisliemikuutio

punaviinikastike:
2,5 dl punaviiniä
2,5 dl vettä
3/4 rkl kanafondia
2 rkl fariinisokeria
pippuria

leivät:
4 siivua maalaisleipää
reilu loraus oliiviöljyä
valkosipulin kynsi
100g vuohenjuustoa

lisäksi:
1 pkt filepekonia tai 6 siivua pancettaa
12 kirsikkatomaattia
oliiviöljyä
2-3 kourallista mangoldia tai pinaattia
1 rkl voita
1 rkl vincottoa tai tummaa balsamicosiirappia

Huuhdo linssit. Kiehauta vesi ja laita kattilaan linssit ja liemikuutio porisemaan 30 minuutiksi. Huuhtele linssit haalealla vedellä ja pistä sivuun odottamaan.

Kaada kattilaan viini, vesi, fondi ja sokeri. Kiehuta viinikastiketta n. 30 minuuttia, kunnes sen määrä on pienentynyt puoleen. Mausta pippurilla.

Lämmitä uuni 200 asteeseen. Huuhdo tomaatit ja asettele paperoidulle pellille. Ripsi oliiviöljyä päälle. Paista uunissa, kunnes tomaattien pinnat alkavat halkeilla. Lorauta paistinpannuun oliiviöljyä. Kun se on kunnolla kuumentunut, paista leivät siinä molemmin puolin (n. 30 sekuntia per puoli) kullanruskeiksi. Asettele leivät paperoidulle pellille, hieraise niitä valkosipulin kynnellä ja paista uunissa 5 minuuttia. Laita kolmannelle pellille kahden leivinpaperin väliin pekonit ja esim. ritilä painoksi päälle. Pekoneita paistetaan uunissa 15 minuuttia. Jos satut omistamaan kiertoilmauunin, niin koko hela hoidon voi uunittaa kerralla.


Paistetuille leiville levitetään vuohenjuustoa ja niitä lämmitetään vielä hetki uunissa, kunnes juusto alkaa pehmentyä. Huuhtele mangoldit. Sulata voi paistinpannussa, lisää mangoldit ja linssit. Pyörittele pannussa, kunnes mangoldit alkavat nuupahtaa kivasti.

Kokoaminen: Asettele lautasille leivät, niiden päälle pekonit, sitten linssi-mangoldiseos, lusikoi päälle reilusti punaviinikastiketta ja lorauta päälle vincottoa. Asettele koristeeksi tomaatit.

perjantai 8. huhtikuuta 2011

Lämmin vuohenjuustosalaatti

Vuohenjuusto jakaa ihmisiä lähes yhtä tehokkaasti kuin homejuustot. Herkkäsuisille ja -nenäisille voin silti tosi nirsona suositella lämmintä vuohenjuustosalaattia. Kun vuohis pääsee tämän keveän taikinakuoren sisällä pehmenemään, sen maku pehmenee kerrassaan miellyttäväksi.

Jos makoisia viikunoita ei satu saamaan, niin ne voi myös korvata päärynän paloilla tai vaikkapa mansikoilla.


Lämmin vuohenjuustosalaatti
(kahdelle)

salaatti:
1/4 ruukkua lollorossoa
1/4 ruukkua jääsalaattia
1/4 kurkkua
2 viikunaa
0,5 dl suolattuja pistaaseja
rosepippureita

hunajainen vadelmavinaigrette:
1 rkl vadelmaviinietikkaa
1 rkl rypsiöljyä
1 tl juoksevaa hunajaa
ripaus pippuria ja suolaa

juusto:
filotaikinaa
voisulaa
kaksi n.0,5cm:n paksuista viipaletta vuohenjuustoa

Ota filotaikina sulamaan. Huuhtele ja kuivaa salaatti, kurkku ja viikunat. Siivuta kurkku suikaleiksi ja viikunat ohuiksi siivuiksi. Asettele salaatin lehtien kera kauniisti lautasille. Sekoita vinaigretten ainekset yhteen ja pirskota salaateille.

Sulata filotaikinaa varovaisesti, kunnes siitä saa irrotettua leveydeltään noin kaksi kertaa vuohenjuustokiekkosi halkaisijan kokoisen palan. Jaa filolevy reiluksi neliöiksi ja irrottele kerrokset varovaisesti toisistaan. Ota yksi filo pala, voitele, lisää toinen filopala ja voitele, toista kunnes olet käyttänyt puolet taikina-arkeistasi. Asettele siivu juustoa keskelle taikinaa ja kääri paketiksi juuston ympärille. Toista lopuilla taikinalevyillä ja juustolla.

Paista filo-juustokäääröjä kuumalla pannulla, kunnes ne ovat saaneet kauniin kullanruskean värin molemmille puolilleen. Asettele salaatin päälle. Ripottele salaattien pinnalle pistaasit ja rouhi juustokääröjen päälle rosepippuria. Tarjoile välittömästi.

torstai 7. huhtikuuta 2011

Islantilainen hodari

Täydellisen hot dogin etsintä on asia, joka taloudessamme otetaan hyvin vakavasti. No ei vaineskaan, mutta asiaa on kyllä mietiskelty monelta kantilta.

Suurin ongelma on makkaran löytäminen. Hyviä sämpylävaihtoehtoja on saatavilla helpostikin, mutta makkarat ovat kortilla. Optimaalisen hodarimakkaran kuuluisi meidän mielestämme olla pitkä, kapea, mukavasti suussa napsahtava, lihaisa ja mausteitakin saa käyttää. Vaikka suomalaiset makkarakansaa ovatkin, niin tähän tarkoitukseen niitä saa etsiä kissojen ja koirien kera. Bratwursti ei nappaa, grillimakkarat ovat väärän mallisia ja useimmat nakit ovat auttamattomasti liian pieniä ja mauttomia.

Tällä kertaa inspiraation lähteenä oli Huffington Postin islantilaisen pylsurin ylistyslaulu, joka kantautui Tuulihattutorniin saakka. Kokeilisimme mielellämme aitoa islantilaista makkaraa ja sinappia, mutta makkarapaketin rahtaus Suomeen asti on vähän turhan kallista ja epäilemme, ettei ruoan säilyvyyskään matkalla olisi taattu.

Koska kuukauden ruokahaasteessa on aiheena olut, hodarimme lyö kaksi kärpästä yhdellä iskulla. Määriä ja tarveaineita on muokattu oman makumme mukaisiksi. Nämä olivat kehumisen arvoisia ja pääsevät toistekin ruokapöytään.


Hodarit islantilaiseen tapaan
(6kpl)

hodarit:
6 isoa ja pitkänmallista sämpylää (meillä Jussinhannan)
6 nakkia/makkaraa (Vatajan täyslihanakkeja)
3 rkl sinappia
3 rkl ketsuppia
6 rkl remouladea (resepti alla)
6 rkl paahdettua sipulia
3 rkl salottisipulia silputtuna
3 dl tummaa lagerolutta

remouladekastike:
1,5 dl rypsiöljyä
keltuainen
1 tl hunajadijonsinappia
1 rkl hunaja-omenaviinietikkaa
1 rkl pieneksi silputtua etikkakurkkua
2 tl pieneksi silputtuja kapriksia
1 rkl silputtua tuoretta kirveliä


Sekoita pienessä kulhossa keltuainen ja dijonsinappi tasaiseksi. Lisää vähitellen öljyä koko ajan vatkaten, kunnes saat paksuhkoa kastiketta. Lisää etikka, kaprikset, kurkku ja kirvelit kastikkeeseen. Pistä kylmään, kunnes on hodareiden täytön aika.

Paista nakkeja kuivalla pannulla kovalla lämmöllä, kunnes ne saavat vähän väriä. Kaada olut pannulle ja laita samalla jo liesi pois päältä. Pyörittele nakkeja oluessa, kunnes se haihtuu pannulta. Halkaise sämpylät ja lämmitä niitä 200 asteisessa uunissa muutama minuutti, kunnes ne ovat kuumia. Täytä sämpylät aloittaen nakeista, sitten lisää ketsuppi, sinappi, remoulade, salottisipuli ja päälle paahdettua sipulia. Nauti kylmän oluen tai kolan kanssa!

lauantai 2. huhtikuuta 2011

Täytetyt paprikat Ruokatorstain tapaan

Kun kaipaa arkiruokaa, mutta pienellä vaihtelulla, on hyvä aika kaivaa esiin Ruokatorstai ja etsiä jotain uutta. Tällä viikolla meillä syötiin täytettyjä paprikoita jauheliha- ja suppilovahverotäytteillä.


Täytetyt paprikat
(neljälle)

4 paprikaa
400g jauhelihaa tai 2-3 dl kuivattuja suppilovahveroita
1 sipuli silputtuna
2 dl keitettyä riisiä
100g fetaa
muna
1 dl ruokakermaa
1 tl suolaa
pippuria
1 tl paprikajauhetta
1 tl oreganoa
(1 rkl sweet chili -kastiketta)
juustoraastetta

Jos käytät kuivattuja sieniä, niin murskaa ne ja laita runsaaseen veteen turpoamaan vähintään puoleksi tunniksi. Puolita ja poista paprikoista siemenet. Laita paprikat kulhoon ja kaada päälle kiehuvaa vettä. Esikypsennä paprikoita 5-10 minuuttia kuumassa vedessä. Valuta. Kuullota sipuli paistinpannulla ja ruskista sen jälkeen sipulin kaverina jauheliha tai paista sienet. Anna seoksen jäähtyä. Sekoita kulhossa riisi ja jauheliha/sieni-sipuliseos. Murenna joukkoon feta. Lisää kerma ja muna. Mausta. Täytä paprikat ja ripottele juustoraastetta päälle. Paista 200 asteisessa uunissa noin puoli tuntia.